Artist in Residence

 

Sophiko Simsive wint de GrachtenfestivalPrijs 2016 en daarmee haar residency tijdens het Grachtenfestival 2017. Foto: Ronald Knapp.

Artist in Residence
Het 'Artist in Residence'-schap stimuleert jonge musici om zichzelf zo veelzijdig mogelijk te presenteren aan het Grachtenfestival publiek. Zonder vastgelegde kaders worden de Artists in Residence uitgedaagd alles te laten horen en zien wat zij in huis hebben, naar eigen inzicht en keuze. In feite krijgen de musici ‘carte blanche’ - artistieke dromen kunnen vervuld worden.

Tijdens de komende editie van het Grachtenfestival wordt voor de 11e keer de GrachtenfestivalPrijs uitgereikt. Sinds 2013 wordt het Residency-schap gekoppeld aan het winnen van de GrachtenfestivalPrijs. De winnaar wordt bij de opvolgende editie de Artist in Residence van het festival.

Het Grachtenfestival is er trots op musici die aan de start van een succesvolle carrière staan een podium te bieden als vertegenwoordiger van het festival. Dit biedt het publiek ook de gelegenheid de musici echt te leren kennen.

Grachtenfestival programmeur Mirjam Wijzenbeek: "Het Residency-schap vind ik inmiddels een onmisbaar onderdeel van het programma en hoort echt bij het Grachtenfestival, waarbij we binnen een groot aanbod echt de diepte in kunnen gaan."

Artist in Residence 2017: Sophiko Simsive
"In ieder stuk veranderde de sfeer, en ze speelt met zoveel overgave. Ze liet alle reserves varen en ging ervoor op zo'n ontzettend overrompelende manier - daar moet je veel lef én techniek voor hebben", zei juryvoorzitter Biëlla Luttmer voordat ze de GrachtenfestivalPrijs 2016 uitreikte aan pianiste Sophiko Simsive. Sophiko werd daarmee Artist in Residence 2017.

Sophiko is maar liefst zes keer te bewonderen tijdens het Grachtenfestival 2017: “Mijn residency bij het Grachtenfestival is absoluut een mijlpaal in mijn carrière, zeker omdat het zo goed samengaat met mijn grootste ambitie: het delen van muziek met publiek. Dankzij het winnen van de GrachtenfestivalPrijs krijg ik hiertoe ruim de gelegenheid.” 

“Tijdens de Feestelijke opening op vrijdag 11 augustus op het ponton voor het Compagnietheater speel ik het stuk dat voor mijn doorbraak zorgde in Nederland: Paganini/Liszt’s Zesde Etude. Met dit werk won ik de eerste prijs bij het Prinses Christina Concours in 2008 en sindsdien vormt het een vast onderdeel van mijn repertoire. Naast het symbolische overwinningsgevoel dat ik ervaar bij het spelen, is het ontzettend leuk om te spelen.”

"Twee van mijn liefdes, Schubert en Sjostakovitsj, presenteer ik tijdens mijn solorecital in de Hermitage op zaterdag 12 augustus. Schubert is een perfect voorbeeld van de emotionele diversiteit die ik wil uitdragen. Door het spelen van zijn grootse én toch intieme stukken, merk ik iedere keer hoe gelukkig ik ben dit vak te beoefenen. Sjostakovitsj is als ‘thuiskomen’. Als kind groeide ik in de jaren ’90 op in Georgië, niet de makkelijkste periode. Sjostakovitsj schreef tijdens WOII, die omstandigheden zijn duidelijk voelbaar in zijn Sonata. Zijn werk symboliseert het gevoel uit mijn jeugd; een gelukkige maar dikwijls moeilijke tijd.”

Ook in de serie Meesterlijk! is de Sophiko vertegenwoordigd, met het jonge klaviertalent Aidan Mikdad. De twee spelen een duo-programma op donderdag 17 augustus, met spectaculaire werken voor twee piano’s en quatre-mains: Schubert, Reich en Ravel. Een feest op vleugels in de Wintertuin van Hotel Krasnapolsky.

“De kers op de taart van mijn residency is het slotconcert op zondag 20 augustus op het ponton voor het Compagnietheater. Dan mag ik namelijk één van mijn favorietste dingen doen: optreden met een compleet orkest, het JeugdOrkest Nederland onder leiding van Jurjen Hempel. Samen spelen we het Derde pianoconcert van Beethoven, een monumentaal werk dat ik op mijn zestiende voor het eerst met het Residentie Orkest speelde.”

Over Sophiko

Sophiko Simsive werd in december 1991 geboren in Tbilisi, Georgië en begon haar pianospel spelenderwijs op driejarige leeftijd als toehoorder van haar moeder die pianolerares was. Al op elfjarige leeftijd speelde Sophiko in Bonn het tweede pianoconcert van Ludwig van Beethoven met het studentenorkest van Georgië. Een jaar later trad ze op in het Kremlin in Moskou en was ze in Nederland in onder meer De Doelen en in Vredenburg solist in Mozart’s ‘Jeunehomme’ pianoconcert samen met I Virtuosi Italiani onder leiding van Lev Markiz, die haar in 2003 ontdekt had in Tbilisi. Dit leidde er in 2007 ook toe dat ze als jongste student werd toegelaten aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Professor Mila Baslavskaya begeleidde haar daar naar een ‘cum laude’ bachelor’s degree in 2012. Daarna studeerte ze bij professor Jacques Rouvier in de ‘Universität der Künste’ in Berlijn.

Tijdens haar eerste jaar aan het Conservatorium won ze de eerste prijs op het Prinses Christina Concours. Bij deze prijs hoorde ook een uitvoering van Beethovens derde Pianoconcert met het Residentie Orkest en een kamermuziek tour in de Verenigde Staten en Canada. In 2008 won ze de Yamaha Piano Competition in Amsterdam. Ze trad op tijdens het Canterbury Festival in 2011 en in het academie programma van het Verbier International Music Festival in 2013.

In 2015 toerde ze met Eduard Sistek (cello) in de serie New Masters on Tour van The International Holland Music Sessions en maakte haar debuut in Carnegie Hall in New York samen met Kian Soltani (cello). Sophiko speelde elf solo recitals in Nederland als finalist van ‘Dutch Classical Talent’. In datzelfde jaar won ze ook de publieksprijs in de Young Pianist Foundation Competition 2015, waarin ze het eerste Pianoconcert van Liszt speelde met het Noord Nederlands Orkest onder Pieter-Jelle de Boer.

In de loop der jaren heeft Sophiko deelgenomen aan masterclasses bij pianisten als Dmitri Alexeev, Dmitri Bashkirov, Rudolf Buchbiner, Pascal Devoyon, Klaus Hellwig, Ferenc Rados, Jean-Yves Thibaudet en Lilya Zilberstein.Sinds september 2016 volgt ze haar Masters studie bij professor Boris Berman aan de Yale School of Music in de Verenigde Staten.

Voormalige Artists in Residence over hun residency
Harpist Remy van Kesteren was de eerste musicus die deze eer toekwam in 2014, gevolgd door mezzosopraan Rosanne van Sandwijk in 2015, violist Mathieu van Bellen in 2016 en pianiste Sophiko Simsive in 2017. 

Remy van Kesteren in 2014: "De mogelijkheid om een Residency tijdens het Grachtenfestival te krijgen was een groot voorrecht. Ik heb me in 2014 heerlijk kunnen uitleven en mijn muzikale eigen weg kunnen gaan; het is zeer waardevol dat zo'n toonaangevend festival de ruimte biedt voor vernieuwing en ruim baan geeft aan de muzikanten van nu en de toekomst."

Rosanne van Sandwijk in 2015: "Mijn invulling aan het Residency-schap was een festival editie die voor mij uitblonk in kwantiteit maar meer nog in kwaliteit. Het waren fantastische concerten, heb heel veel lieve nieuwe begaafde musici ontmoet en genoten van alle druk, muziek en gezelligheid die zo kenmerkend is voor het Grachtenfestival!"

Mathieu van Bellen in 2016: "Ik verheug me enorm op mijn Residency bij het Grachtenfestival. Ik ben naar vele concerten geweest in de afgelopen jaren, en om nu zelf op de verschillende podia te staan, is een grote eer, en ook heel leuk. Ik kijk er naar uit om met goede vrienden deze muziek aan het publiek te presenteren."