Ensemble

Evelien Jaspers, viool

Dmitry Ivanov, viool

Sylvain Dessane, altviool

Otto Bakker, cello

Het Aristos Quartet werd in 2008 opgericht door violiste Evelien Jaspers en cellist Otto Bakker. De huidige bezetting ontstond na de zomer van 2012 en werd gelijk internationaal, met violist Dmitry Ivanov, geboren in Oezbekistan, en altviolist Sylvain Dessane, geboren en opgegroeid in Frankrijk.

Sinds september 2015 volgt het Aristos Quartet de tweejarige post-academische Voltijdopleiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Wekelijks krijgen ze les van Marc Danel, zijn collega’s van het Quator Danel en Stefan Metz. Maandelijks krijgt het kwartet masterclasses van internationale gastdocenten zoals prof. Eberhard Feltz en Luc Marie Aguera.

In juni 2015 studeerde het Aristos Quartet als eerste kwartet van Nederland succesvol af in de Master Strijkkwartet, een samenwerking tussen de NSKA en het conservatorium van Amsterdam. Gedurende deze tweejarige studie kregen ze les van Dmitry Ferschtman, de leden van het Quator Danel, Stefan Metz, Peter Cropper, Eberhard Feltz, Johannes Meissl en Luc Marie Aguera.

Het Aristos Quartet nam deel aan verschillende cursussen in binnen- en buitenland, zoals de Internationales Sommerakademie in Nordhorn, Duitsland, de Zeister Muziekdagen, Delft Kamermuziekaterlier, de Tiberius Week in Roemenië, het Orlando Festival, de International Quartet Academy van Quarteto Casals in Spanje en de International Chamber Music Campus in Weikersheim, Duitsland. Belangrijke docenten tijdens deze cursussen waren o.a. Rainer Schmidt, prof. Eberhard Feltz, Heime Muller, Sandor Devich, Pavel Fischer en de leden van Quarteto Casals, Quarteto Quiroga en het Schumann Quartett.

Het Aristos Quartet treedt regelmatig op in binnen- en buitenland. Naast het verzorgen van eigen programma’s deden ze al meerdere bijzondere projecten in samenwerking met de Dutch Don’t Dance Division en traden op samen met Tania Kross, Jean-Pierre Cnoops, Konstantyn Napolov, het Matangi kwartet, het Dudok kwartet, Lars Wouters van den Oudenweijer, Frans Douwe Slot, Paul de Leeuw en Ellen ten Damme. In 2014 gaf het Aristos Quartet een bijzonder optreden voor onze koning Willem Alexander en prins Albert van Monaco in Paleis ’t Loo tijdens de opening van de tentoonstelling over Grace Kelly. Ook werkte het Aristos Quartet samen met jazzmuzikanten en hedendaagse componisten. Het kwartet trad op tijdens festivals als Festival Classique, het Grachtenfestival, het Kamermuziekfestival in Utrecht, de Tiberius Week (Roemenië) en als groot hoogtepunt een concert tijdens het Edinburgh Festival (Schotland). Ook ging het kwartet al meerdere keren op tournee naar Frankrijk. Verder treedt het kwartet regelmatig op voor stichtingen zoals o.a. Kunst in de Kamer en Live Music Now. Sinds 2015 maakt het Aristos Quartet onderdeel uit van stichting ProQuartet, waardoor zij worden uitgenodigd concerten te geven en deel te nemen aan masterclassweken in Europa.

Het Aristos Quartet werd door zowel het Kersjesfonds als het Prins Bernhard Cultuurfonds beloond met stipendia ter ondersteuning van hun studie en carrière.

Op 12 mei 2017 heeft het kwartet met succes de voltijdstudie bij de Nederlandse Strijkkwartet Academie afgesloten.

www.aristokwartet.nl/

Concerten in 2011 tot en met 2018 van Aristos Quartet