Ensemble

Chieko Donker Duyvis Ensemble

“Chieko Donker Duyvis is een muzikale duizendpoot. Ze speelt cello, componeert, improviseert en zingt. Op een avontuurlijke manier verbindt ze klassieke muziek, Jazz en Braziliaanse muziek. “
- Podium Witteman

Chieko Donker Duyvis is celliste, zangeres en componist uit Amsterdam, met Braziliaanse en Japanse roots. Vanaf dat ze een klein meisje was droomde ze van muziek maken en liedjes schrijven, zingend en op de cello.

Vanaf haar veertiende studeerde ze aan de Jong Talent-opleiding van het Conservatorium van Amsterdam bij Maarten Mostert en behaalde daarna haar bachelor Klassiek Cello aan het CvA bij Jelena Očić en Mick Stirling.
Ze is een bevlogen kamermuzikant en speelde met haar pianotrio concerten in Europa en Mexico. Ook heeft ze meerdere kamermuziek projecten gespeeld met musici van het Concertgebouworkest. In 2016 werd ze als prijswinnaar bij het Prinses Christina Concours met haar trio uitgenodigd door de Nederlandse ambassade om concerten te geven in Mexico en daar les te geven aan kinderen in arme wijken van Ciudad Juárez en masterclasses te geven aan conservatoriumstudenten aldaar. In 2017 speelde Chieko met haar pianotrio een recital in het Concertgebouw.

Als veelzijdige muzikant ontwikkelt Chieko zich richting de jazz en andere vormen van improvisatie, zowel als cellist als zangeres. Ze volgde jazzles bij Tim Kliphuis en Ernst Glerum en zangles bij Lilian Vieira en Wiebe-Pier Cnossen.
Ze heeft een grote liefde voor Braziliaanse muziek, wat haar specialiteit geworden is. In 2020 werd zij uitgenodigd om te zingen en spelen bij Podium Witteman, wat heeft geleid tot uitnodigingen om te zingen op vele podia als het Grachtenfestival, waar zij met haar ensemble het Nieuwjaarsconcert 2021 verzorgde en is uitgenodigd om het slotconcert te spelen samen met Benjamin Herman.

Ze is frontvrouw van haar trio Menestreís met César Puente (bas) en Juliusz Warszawski (gitaar) waar ze zowel cello speelt als zingt en eigen muziek voor schrijft. Ook speelt ze Braziliaanse muziek als Chieko Donker Duyvis ensemble met César, Maurice Rugebrecht (gitaar) en Udo Demandt (percussie).

Ze vindt het interessant om grenzen te verleggen en werkt regelmatig samen met dichters, beeldende kunstenaars en dansers.
In 2017 speelde ze op het Opera Forward Festival met improviserend strijkkwintet een nieuwe opera. Ook werkte zij samen met beeldend kunstenaar Floor van Keulen, met wie zij geïmproviseerde muziek en schilderkunst in elkaar liet overvloeien.

In 2018 verzorgde zij de muziek voor de dansvoorstelling MI:T van Dance Connects Company, een dansgezelschap bestaand uit zowel jonge dansers als dansers van 60 jaar en ouder.
Onlangs is ze gevraagd om te spelen en zingen in een nieuwe muziektheatervoorstelling voor de Cello biënnale 2022.

Chieko arrangeert regelmatig en heeft als componist verscheidene stukken geschreven voor zowel
jazz ensembles als klassiek in kamerorkest bezetting. In 2015 componeerde ze de filmmuziek voor de shortfilm “Bosjesman” van regisseur Mischa Dols en maakte voor hem ook de filmmuziek voor de trailer van de Parade in zomer 2019.

In de herfst van 2019 werd zij uitgenodigd om eigen composities te spelen en zingen op het Ansan International Environment Festival in Zuid Korea.


Concerten in 2021 van Chieko Donker Duyvis Ensemble