Ensemble

Peter Beets & the Henk Meutgeert New Jazz Orchestra

Peter Beets & the Henk Meutgeert New Jazz Orchestra is een 18-koppige big band waarbij experiment en improvisatie vooropstaan met een flinke dosis swing. De naamgevers – Peter Beets en Henk Meutgeert – gaan hun jarenlange samenwerking bekronen door een nieuwe generatie jonge jazz-musici een platform te bieden. Door voeling te houden met diverse conservatoria kan toptalent meteen worden gescout. Met deze jonge musici onder leiding van deze twee zeer ervaren leiders is dit nieuwe orkest een enorme aanwinst.

De ontwikkeling in de jazzscene staat bol van vernieuwing die weliswaar wordt geschraagd door traditie, maar toch zo dwingend is dat een andere, muzikale verteltrant node wordt gemist. Daartoe leent zich dit orkest dat in de persoon van Henk Meutgeert een dynamische bandleider en energieke arrangeur vindt en in de persoon van Peter Beets een gelauwerd pianist die met zijn geraffineerde swing een heel orkest ‘meeneemt’. De muzikale inhoud zal vooral de essentiële eigenschappen van de jazz omvatten: melodische kracht, harmonische diepgang, verrassend solo- en samenspel, improvisatie en experiment.
De jarenlange samenwerking van Peter Beets en Henk Meutgeert heeft bewezen een zeer vruchtbare te zijn. Dat uitte zich ook in 2010 toen zij samen een Edison kregen voor het album ‘Blues for the Date’. Deze cd – opgenomen met het Jazz Orchestra of The Concertgebouw – bevat uitsluitend composities van Beets en werd samengesteld, gedirigeerd en gearrangeerd door Meutgeert. Het album stond in de top 5 van Down Beat’s internationaal toonaangevende ‘Best Album of the Year 2010’.


Concerten in 2019 van Peter Beets & the Henk Meutgeert New Jazz Orchestra