Ensemble

De leden van het Ragazze Kwartet ontmoetten elkaar op het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. In 2003 werd het Ragazze Kwartet toegelaten tot de Nederlandse StrijkKwartet Academie (NSKA). Daar ontvangen zij, naast lessen van hun vaste docent Stefan Metz, ook regelmatig masterclasses van topmusici uit de internationale strijkkwartetwereld. In maart 2010 nam het Ragazze kwartet deel aan een masterclass van het Kronos Quartet. Slechts 3 kwartetten werden hier wereldwijd voor geselecteerd. Het afsluitende concert vond plaats in Carnegie Hall, New York.De Ragazze treden geregeld op in zalen in heel het land. Het kwartet nam succesvol deel aan verschillende concoursen. Het behaalde de Eerste prijs in de categorie A bij het Charles Hennen Concours, was het jongste ensemble in de finale van het Internationale Kamermuziekconcours Almere en haalde de Nationale Dag van de Genomineerden van het Prinses Christina Concours. In oktober 2007 maakten de Ragazze een tournee naar Nepal. In augustus 2009 maakten en speelden het viertal samen met zangeres Jeannine Valeriano het (theatrale) kinderconcert 'Cello's in bloei'.

 

Het Ragazze Kwartet werkt op projectbasis samen met choreografe Aafje Franken onder de naam LUX. Samen maken zij stukken, waarbij muziek en dans gelijkwaardig zijn. De musici zijn deel van de choreografie en de dans is onlosmakelijk met de muziek verbonden. De musici maken deel uit van de choreografie. In het voorjaar 2011 maakte het Ragazze Kwartet deel uit van de productie van muziektheatergezelschap Via Berlin, als 'nieuwkomer' bij Orkater.

 

Het Ragazze Kwartet won de prestigieuze Kersjesprijs 2013. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek.

 

Het instrument van Jeanita wordt ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

www.ragazzekwartet.nl