Grachtenfestival: De Pitches

Jaarlijks organiseert het Grachtenfestival in samenwerking met de Oorkaan: de Pitches. Conservatoriumstudenten kunnen zich hiervoor inschrijven en een pitch voorbereiden wat met het festivalthema verbonden is. In 2023 is het thema voor het Grachtenfestival: ‘de toon verandert, de muziek blijft’. De winnaar krijgt een concert tijdens het Grachtenfestival 2023.

Het Grachtenfestival © Melle Meivogel


Op 21 maart 2023 werden 4 ensembles uitgenodigd om een pitch te komen geven op de Muziekschool in Amsterdam Noord. 
 
De vakjury bestaande uit David Grutter (jazz programmeur Grachtenfestival), Leonard Besseling (cellist en klassiek programmeur Grachtenfestival), Marie-Luce Bree (directeur Grachtenfestival), Caecilia Thunnissen (directeur Oorkaan), Veysel Dzhesur (slagwerker van o.a. het eigen Oorkaan ensemble) en Marijke Schröer (saxofoniste en klassiek programmeur Grachtenfestival). De juryleden vonden het alleen een zeer uiteenlopende middag vol talent en inspiratie! 
 
Als winnaar kwam Aleksandra Tonelli met haar ensemble Quinteto Irreal uit de bus. Zij zullen te horen zijn tijdens de reeks ‘Grachtenfestival Lanceert’ op 14 augustus 2023. Quinteto Irreal is een nieuw urban tango kwintet waarvoor Aleksandra Tonelli componeert en arrangementen maakt. Het repertoire is geïnspireerd op de ‘Guardia Vieja’ stijl: snel, speels en leuk. 
 
De jury was met name onder de indruk van Aleksandra’s adembenemende arrangementen en haar eigentijdse en bijzondere composities. Quinteto Irreal bestaat uit een jonge generatie van uitstekende instrumentalisten die de tango op een eigenzinnige manier tot leven brengt en aan het publiek presenteert.