GrachtenfestivalPrijs

Ieder jaar wordt de GrachtenfestivalPrijs uitgereikt aan een jonge musicus die uitblinkt in zijn of haar vakgebied door uitzonderlijk muzikaal talent. De winnaar van de prijs wint de felbegeerde titel van Artist in Residence. Binnen het residentschap krijgt de winnaar van de GrachtenfestivalPrijs carte blanche om zijn of haar muzikale dromen te realiseren tijdens de daarop volgende editie van het Grachtenfestival. 

Harpist Joost Willemze, sopraan Sabra El Bahri-Khatri en violiste Emma Roijackers zijn genomineerd voor de felbegeerde GrachtenfestivalPrijs 2023. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens De avond van de GrachtenfestivalPrijs op vrijdagavond 18 augustus 2023.


De genomineerde van de GrachtenfestivalPrijs 2023. Van links naar rechts: Joost Willemze, Sabra El Bahri-Khatri en Emma Roijackers.

Joost Willemze (1996) is één van de grootste Nederlandse harptalenten. Hij was prijswinnaar bij diverse nationale en internationale concoursen, zoals het Internationaal Harpconcours in Wales, de Gershwin Competition in New York, het Concours Godefroid in Tournai, het Reinl Wettbewerb in München, de Bertold Hummel competitie in Würzburg en de Korea International Harp Competition; hij won het internationale harpconcours in Porto in 2017 en het Italiaanse concours Suoni d'Arpa in 2018, en won prijzen bij het Prinses Christina Concours. Begin 2022 nam hij zijn debuut-cd op met AVROTROS Klassiek. Voor 2022/2023 is Joost geselecteerd als deelnemer aan Dutch Classical Talent.
 
Sabra El Bahri-Khatri (1996) is actief als sopraan in de klassieke muziek en jazz alsook in muziektheater in heel Europa. Ze begon als klassiek gitarist, maar heroriënteerde zich na tien jaar op de zangpraktijk. Met begeleiding van haar docent, ontwikkelde ze heel snel vaardigheden en verzekerde zich van een plaats als soliste in verschillende Belgische koren. Het behalen van een master in muziek aan het conservatorium van Tilburg resulteerde in diverse interdisciplinaire samenwerkingen met mixed media en dansers. Tijdens en na haar studietijd gaf Sabra veel soloconcerten gegeven, evenals tv- en radio-optredens. Zo deed ze mee als soliste bij Cappella Amsterdam en zong ze meerdere keren op NPO en Podium Witteman (thans Podium Klassiek).
 
Emma Roijackers (1995) is actief als kamermusicus, soliste en concertmeester en treedt op in alle vooraanstaande concertlocaties in Nederland. Emma begon met haar vioollessen bij Evert Sillem en later aan de jong talenten afdeling van het Conservatorium van Amsterdam bij Lex Korff de Gidts. Ze vervolgde haar studie bij Ilya Grubert aan het Conservatorium van Amsterdam en studeerde af met een 10. Emma kreeg volledige financiering van Nederlandse fondsen om bij Lukas Hagen verder te studeren aan het Mozarteum in Salzburg waar ze in 2020 haar Post-graduate diploma heeft afgerond.

Winnaar GrachtenfestivalPrijs 2022: Nikola Meeuwsen


Nikola Meeuwsen – © Melle Meivogel

Nikola Meeuwsen won de GrachtenfestivalPrijs 2022 en is daarmee de Artist in Residence voor het Grachtenfestival 2023. Meeuwsen profileert zich als één van de opvallendste jonge pianotalenten van Nederland van dit moment. Als kind wist hij dat hij pianist wilde worden, na het beluisteren van Horowitz' uitvoering van het 3e pianoconcert van Rachmaninoff. Al snel werd zijn enorme talent erkend: in 2019 kende het Concertgebouw hem de prestigieuze Concertgebouw Young Talent Award toe. Al vanaf jonge leeftijd won Nikola diverse concoursen, waaronder in 2014 het Koninklijk Concertgebouw Concours en in 2012 het Steinway Concours. Hij trad als solist op met het Residentie Orkest en het Nederlands Kamerorkest en was in solorecitals te horen door heel Nederland en daarbuiten (Milaan, Bologna, Triëst, Faro en Imola).
Nikola studeert sinds 2014 bij Marlies van Gent en bij Enrico Pace aan de prestigieuze Accademia Pianistica di Imola. Hij is een fanatiek speler van kamermuziek en trad op met het Matangi Kwartet, de violist Alexander Kerr en altviolist Vladimir Mendelssohn en in pianoduo's met Igor Roma, Anna Fedorova, Thomas Beijer en Enrico Pace.

De GrachtenfestivalPrijs

De GrachtenfestivalPrijs past in de missie van het Grachtenfestival om jonge, talentvolle, klassieke musici te presenteren aan een breed publiek. De jonge talenten worden vaak meerdere jaren uitgenodigd te komen spelen, waarbij ze een podium krijgen dat past bij het stadium van hun carrière. Het Grachtenfestival daagt de musici uit buiten de gebaande paden te treden en ondersteunt hen daarin. Een nominatie voor de GrachtenfestivalPrijs is voor jonge klassieke musici een belangrijke impuls voor hun loopbaan.
De prijs werd eerder gewonnen door Nikola Meeuwsen (piano, 2022), Alexander Warenberg (cello, 2021), Shin Sihan (viool, 2020), Emmy Storms (viool, 2019), Raoul Steffani (bariton, 2018), Ella van Poucke (cello, 2017), Sophiko Simsive (piano, 2016), Mathieu van Bellen (viool, 2015), Rosanne van Sandwijk (mezzosopraan, 2014), Remy van Kesteren (harp, 2013), duo Sax & Stix (saxofoon en slagwerk, 2012), Karin Strobos (mezzosopraan, 2011), Judith van Wanroij (sopraan, 2010), duo Izhar Elias en Erik Bosgraaf (gitaar en blokfluit, 2009), Lisa Jacobs (viool, 2008) en Ties Mellema (saxofoon, 2007). De GrachtenfestivalPrijs werd in het leven geroepen naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van het Grachtenfestival in 2007.