Conservatorium Hotel

Van Baerlestraat 27 1071AN Amsterdam

Het Conservatorium hotel is een luxehotel op vijfsterrenniveau, gelegen in het culturele hart van de stad en vlakbij luxueuze winkelstraten als de P.C. Hooftstraat en de Van Baerlestraat. Piero Lissoni was verantwoordelijk voor het ontwerp van het hotel. Hij heeft een perfecte synergie gecreëerd tussen modern design, historische architectuur en details verwijzen naar de geschiedenis van het gebouw. Het hotel beschikt over een selectie restaurants, een bar, lounge en Akasha Holistic Wellbeing centre; een Spa & Gym van meer dan 1000m2. Voel je thuis op een plek die in binnen- en buitenland bekend staat als “de huiskamer van Amsterdam”.

Oorspronkelijk was het gebouw bedoeld als kantoor van een bank, de Rijkspostspaarbank. Dit werd aan het eind van de 19de eeuw ontworpen door de bekende Nederlandse architect Daniel Knuttel. Toen het pand in 1897 gebouwd werd, moest daar ruim 120.000 gulden (ongeveer € 54.600,-) voor betaald worden. Al snel werd dit bijzondere gebouw een van de architectonische iconen van de stad. De ontwikkeling van dit stadsdeel werd verder geholpen door de komst van de paardentram die het centrum van Amsterdam verbond met de Van Baerlestraat. In den beginne vormde dit stadsdeel echter de grens van de stad; daarbuiten trof men slechts weiland.

Van bank naar conservatorium naar hotel

Na een reeks fusies werd de Rijkspostspaarbank gedwongen haar kantoren te verplaatsen en zo kwam het in 1978 leeg te staan. Na vijf jaar leegstand werd het de thuisbasis van het nieuwe Sweelinck Conservatorium, een samenvoeging van drie muzikale instituten. Een grondige verbouwing was nodig was om de architectuur van Knuttel geschikt te maken voor functionele akoestiek in de talrijke klaslokalen. En zo begon in 1983 het tweede hoofdstuk voor het gebouw dat vanaf dat moment ‘bewoond’ werd door muziekstudenten en hun veelkleurige instrumenten.

In 2008 ontgroeide het conservatorium zijn thuis. Het verhuisde naar een splinternieuwe locatie op het Oosterdokseiland. Aangetrokken door de architectuur en historie, werd het oude conservatorium in datzelfde jaar gekocht door de internationaal opererende hotelgroep The Set.

www.conservatoriumhotel.com/nl