Geelvinck Hinlopen Huis

Keizersgracht 633 1017 DS Amsterdam

 

Museum Geelvinck Hinlopen Huis

Naar aanleiding van zijn huwelijk met de dertien jaar jongere Sara Hinlopen, liet de steenrijke regent Albert Geelvinck in 1687 een stadpaleis bouwen aan de Herengracht tussen Gouden Bocht en Amstel. Dit historische ensemble van een monumentaal herenhuis met stijlkamers aan de prestigieuze Herengracht en een koetshuis aan de Keizersgracht, waartussen zich een grote, weelderige tuin uitstrekt, is sinds twintig jaar een particulier grachtenhuismuseum.

In de rijk vormgegeven beletage ervaar je de welvaart van de Amsterdamse regenten in de 18e en begin 19e eeuw. Weliswaar hebben volgende generaties steeds hun eigen stempel gedrukt op de aankleding van de woonkamers, toch is het verhaal van de vroegere bewoners goed af te lezen aan authentieke interieurelementen. Zo onthult het huis zijn historie. Het wordt door de vrijwilligers, de Vincken, persoonlijk verteld vanuit het gezichtspunt van de vrouw des huizes.

Met wisselende tentoonstellingen schept het Geelvinck Hinlopen Huis een beeld van het wonen aan de gracht. Alledaagse leefstijl wordt gekoppeld aan woongeschiedenis en design van morgen. Vooral de relatie met de periode tussen de Gouden Eeuw en de industrialisatie komt aan bod. Daarnaast is er aandacht voor kamermuziek, keurtuin, culinair erfgoed en culturele wisselwerking.

De intieme kamerconcerten van de Geelvinck Salon geven wekelijks een afwisselend programma, waarbij met name gebruik wordt gemaakt van de historische pianoforte instrumenten (Sweelinck Collectie). De opbrengst komt ten goede aan het bespeelbaar houden van deze ‘living history’. Het Geelvinck steunt aanstormend talent en spannende hedendaagse cross-overs. Van 25 juni t/m 3 juli vindt het Geelvinck Muziekfestival ‘Amsterdam Virtuosi 2011’ plaats met vooral aandacht voor de tafelpiano.

Open: dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur. Dinsdag gesloten.
Museumkaart, Stadspas en diverse kortingskaarten geldig.
Geelvinck Salon: iedere zondagmiddag 16.45 uur (behoudens vanaf half juli t/m eind augustus).
Voor meer informatie: www.museumgeelvinck.nl

www.museumgeelvinck.nl