Het Concertgemaal

Landsmeerderdijk 213 1035 PV Amsterdam

Diep in Amsterdam Noord, langs een zijkanaal van 't IJ en ingesloten door de plas Kadoelerbreek, ligt een voormalig watergemaal. Tot 1983 was dit gemaal in gebruik en hield het de voeten van de Noorderlingen droog. Vanaf 1983 is er een modern watergemaal naast gebouwd, en kwam het oude gemaal leeg te staan. Vijf jaar geleden - toen het industriële pand  op het punt stond gesloopt te worden - kwamen een aantal trotse Noorderlingen in actie om het gemaal te redden. Het kreeg een tweede leven als muziekpodium. De doopnaam: het Concertgemaal. 

28 september vieren we ons lustrum. We bestaan 5 jaar en om dat te vieren komt de wereldberoemde cellist Ernst Reijseger optreden. Toen vijf jaar geleden het gemaal volop verbouwd werd, was het Reijseger die voor het eerst muziek liet horen in dit pand. Nu komt hij terug, en dit keer met blokfluitist Erik Bosgraaf. 

Het Concertgemaal is een podium voor avontuurlijke, klassieke muziek. Tien zaterdagen per jaar geven we een concert tussen de oude gemaalpompen. We geven de muzikanten de ruimte om nieuwe dingen uit te proberen, en zo ontstaan er altijd eigenzinnige concerten. De muzikanten laten zich graag inspireren door het bijzondere pand. Het is bijvoorbeeld helemaal niet gek als twee blazers besluiten elkaar toe te spelen vanaf de twee pompen. We zijn een kweekvijver voor aanstormend talent, maar ook een plek waar gerenommeerde muzikanten (zoals Reijseger in september, en de Amerikaanse sopraan Claron McFadden in december) de kans krijgen om hun nieuwe programma uit te testen. De kwaliteit van de concerten is hoog, en de akoestiek in het pand is prachtig. 

www.facebook.com/Concertgemaal/