Lloyd Hotel

Oostelijke Handelskade 34 1019 BN Amsterdam

Het Lloyd Hotel is gevestigd aan de Oostelijke Handelskade. Deze twee kilometer lange strip is aangelegd vanaf 1875 toen zeilschepen plaats maakten voor almaar grotere stoomschepen. De vele pakhuizen aan de Oostelijke Handelskade droegen vaak de namen van landen waar men op voer: Brazilië, Panama, Argentinië et cetera.
De Koninklijke Hollandse Lloyd vervoerde op grote schaal landverhuizers naar Zuid- en Midden-Amerika. Velen daarvan waren straatarme mensen die de armoede in Oost-Europa ontvluchtten om elders een nieuw leven op te bouwen.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog gaf de Hollandsche Lloyd architect Evert Breman opdracht om een landverhuizershotel te ontwerpen.
1921 - 1935: landverhuizershotel
In 1921 opende het landverhuizershotel van de Koninklijke Hollandsche Lloyd (“KHL”) zijn deuren. Het is gebouwd net voor de bloeitijd van de Amsterdamse School. Het decoratieve metselwerk daarvan wordt ook hier al toegepast. De emigratie nam niet die vlucht genomen waar de KHL op gehoopt had. In de jaren twintig verkeerde de maatschappij een paar keer in grote nood. Subsidies van rijk en gemeente moesten de KHL er weer bovenop helpen. Dat lukte maar even; In 1935 moest de KHL faillissement aanvragen.
1940 - 1989: gevangenis
De (toentertijd) geïsoleerde ligging en de stevige constructie maakten het voormalige hotel tot een ideale gevangenis. Dat werd onderkend door de Duitse bezetter, die er daags na de Februaristaking in 1941 een gevangenis van maakte. De naam ‘Lloyd Hotel’ kreeg in de oorlogsjaren dan ook een grimmige betekenis. Aanvankelijk verbleef er alleen een groep verzetsmensen. Nadat het Lloyd Hotel eenmaal een gewoon Huis van Bewaring wordt, komt er van alles; mensen actief in de illegaliteit, kort gestraften, mensen in afwachting van hun rechtszaak en na de oorlog ook NSB’ers.
In 1963 besluit men het Lloyd Hotel als huis van bewaring op te heffen. In 1964 wordt het een Rijksinrichting voor Jongeren. Hier wilde men een alternatieve aanpak voor jonge delinquenten realiseren.
1989 - 1999: ateliers
Van 1989 tot 1999 was het Lloyd Hotel in gebruik door kunstenaars die er hun atelier inrichtten. Met het ontwikkelen van plannen voor een nieuwe inrichting van het Oostelijk Havengebied, schreef de gemeente Amsterdam een ‘competitie’ uit voor een nieuwe invulling van Lloyd Hotel.
2004 – heden
Op 11 november 2004 is het Lloyd Hotel & Culturele Ambassade officieel geopend als 1 tot 5 sterrenhotel met 117 kamers. De renovatie is gedaan door architectenbureau MVRDV, voor het interieur werd samengewerkt met ondermeer Bureau Lakenvelder, Atelier van Lieshout, Christoph Seyferth, Ineke Hans, Richard Hutten en Claudy Jongstra.
De Culturele Ambassade van het hotel biedt een programma aan van tentoonstellingen, lezingen, presentaties en optredens. Hiervoor wordt veelal samengewerkt met gasten van het hotel en culturele organisaties.

www.lloydhotel.nl