Museum Van Loon

Keizersgracht 672 1017 ET Amsterdam

Voor de bezoekers van historisch Amsterdam lijkt de gesloten gevelwand van de grachtenhuizen de privacy van de bewoners angstvallig te bewaren. Oorspronkelijk was dit niet zo. Integendeel: de huizen werden gebouwd om er zaken te kunnen doen en gasten te ontvangen.

Museum Van Loon aan de Keizersgracht 672 is het woonhuis van de Amsterdamse koopmansfamilie Van Loon. Willem van Loon was in 1602 medeoprichter van de V.O.C. Verschillende leden van de familie zaten in het bestuur van de stad. In het begin van de negentiende eeuw werd de familie in de adelstand verheven.

Amsterdam kende in de zeventiende eeuw een grote economische bloei. De stad had een grote aantrekkingskracht op welgestelde kooplieden. De eerste huurder van het huis was de schilder Ferdinand Bol, de succesvolle leerling van Rembrandt. Rond 1750 werd het gehele interieur verbouwd en verfraaid in Rococo stijl. In 1884 werd het huis gekocht als huwelijksgeschenk voor Jonkheer Willem Hendrik van Loon en zijn vrouw Thora Egidius.

Het museum
Bezoekers van het Museum Van Loon kunnen vrijelijk en in een zelfgekozen tempo en volgorde door de opengestelde vertrekken dwalen. Bordjes en gebaande paden zijn achterwege gelaten, zodat iedereen op zijn eigen manier het huis kan beleven. Het huis kent de klassieke indeling van veel grachtenhuizen. In het souterrain zijn de keuken, voorraadkamers en een dagverblijf. Op de bel-etage zijn de representatieve woonvertrekken en op de eerste etage de slaapkamers. De bovenste verdiepingen, oorspronkelijk voor de bedienden, zijn nu in gebruik bij de familie Van Loon.

Professor Jonkheer Maurits van Loon (1923 – 2006), laatste mannelijk telg van de familie, richtte in 1960 de Stichting Van Loon op om het huis en de collectie bijeen te houden en open te stellen voor het publiek. Sinds een groot aantal jaren kunnen mensen zo genieten van een van de fraaiste huizen van de stad. Naast de vaste collectie toont het museum afwisselend tentoonstellingen met oude èn hedendaagse kunst. Vanaf september 2011 zal ook het koetshuis toegankelijk zijn met de originele rijtuigen van de familie Van Loon.

De tuin van Museum Van Loon is een oase van rust. Al in de zeventiende eeuw beschouwde men deze achter huizen gelegen tuinen als bijzonder en de stad vaardigde een nog steeds geldende wet uit, die de tuinen beschermde.
De tuin is aangelegd na de restauratie in de jaren 70. Het ontwerp van de tuin is geïnspireerd op de formele tuinaanleg, zoals die op een vogelvluchtkaart van zeventiende-eeuws Amsterdam te zien is. In 1998 werd de tuin gerenoveerd naar plannen van de tuinarchitecte Eugénie André de la Porte.

www.museumvanloon.nl