Vondelkerk

Amstelveld 10 1017 JD Amsterdam

De Vondelkerk is een kerkgebouw in de Vondelstraat in Amsterdam-West. Van 1880 tot 1977 was zij in gebruik als kerk van het Allerheiligst Hart van Jezus voor de gelijknamige katholieke parochie. Tegenwoordig wordt zij als kantoor- en receptieruimte gebruikt.

Toen men rond 1870 plannen opvatte om een kerk te bouwen aan het Vondelpark werd er een beroep gedaan op architect P.J.H. Cuypers, die zelf parochiaan was. Cuypers deed extra zijn best op deze kerk in neo-gotische stijl, waar hij vanuit zijn woonhuis op uitkeek. Koningin Sophie organiseerde in 1873 een loterij ten bate van de voltooiing van de kerk. In 1880 werd het gebouw in gebruik genomen. Het was het eerste kerkgebouw ter wereld dat aan het Allerheiligst Hart van Jezus werd toegewijd.

Op 23 oktober 1969 verzorgde de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde in samenwerking met de VPRO er een controversieel tv-programma ter ere van de P.C. Hooft-prijs-winnaar Gerard Reve in de Vondelkerk. In 1977 werd de kerk buiten gebruik gesteld. Het bisdom verkocht de kerk voor een gulden aan een belegger. Het gebouw werd gekraakt. In 1984 kocht de Stichting Vondelkerk het gebouw op. Op 31 december 1993 werd het gebouw overgedragen aan het Amsterdams Monumenten Fonds dat op 31 december 1999 fuseerde met Stadsherstel Amsterdam. De Vondelkerk werd door architect André van Stigt gerestaureerd, waardoor het tegenwoordig als een multifunctioneel gebouw voor de stad behouden is.

rolstoel De Vondelkerk is rolstoeltoegankelijk en er is een rolstoeltoilet aanwezig. 

www.stadsherstel.nl/64/vondelkerk/