|| false)

Musici

Mariana Izman

Mariana Izman begon haar muziekopleiding op zesjarige leeftijd in Chisinau, Moldavië. In 1997 verhuisde zij naar Nederland en zette haar studie voort bij Marcel Baudet aan het Conservatorium van Amsterdam, waar zij in 2002 met onderscheiding afstudeerde. Zij volgde lessen en masterclasses van o.a. Murray Perahia, Emanuel Ax, Mitsuko Uchida, Richard Goode, Pascal Devoyon, Jacques Rouvier en Jan Wijn. Mariana was prijswinnares bij verschillende nationale en internationale concoursen, onder andere het Dinu Lipatti Concours (Boekarest 1993), het Eduard Flipse Concours (Rotterdam 1994 en 1996), de "Jonge virtuozen" (Antwerpen 1998) en het YPF Nationaal Pianoconcours (Amsterdam 2001). In 2007 heeft Mariana in Frankrijk de tweede prijs behaald tijdens het eerste Europese Pianoconcours "Grand Prix Vlado Perlemuter".
In de afgelopen jaren trad zij als soliste met diverse orkesten op in pianoconcerten van Mozart, Beethoven, Grieg, Chopin, Schumann en Ravel, onder meer het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, het Nationaal Orkest van België, het Residentie Orkest en het Orkest van Caen (Frankrijk). Hiernaast gaf zij vele recitals, onder andere in Amsterdam, New York, Boston, Parijs en Moskou. In 2002 vertegenwoordigde zij Nederland tijdens een concert in Wenen met werken van Guus Janssen en Peter Schat. In 2003 maakte zij in de Debuutserie een concerttournee door Nederland samen met violist Tjeerd Top en in 2006 en 2008 gaf zij op uitnodiging van de Qatar Foundation solorecitals in Doha.

Met pianist/dirigent Pieter-Jelle de Boer vormde Mariana een aantal jaren een vast pianoduo. In de zomer van 2002 speelden zij op het Prinsengrachtconcert in Amsterdam dat door de AVRO op televisie werd uitgezonden. Zij waren winnaars van het Vriendenkrans Concours 2005 en speelden zowel in de Grote als in de Kleine Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam. Sinds 2006 vormt Mariana Izman een duo met pianiste Nino Gvetadze. In april 2007 gaven zij in het Concertgebouw te Amsterdam een duo-recital, met onder meer Ravel's Daphnis et Chloe en Stravinsky's Sacre du Printemps. In augustus 2009 hebben zij Stravinsky's Sacre opnieuw in Amsterdam uitgevoerd, tijdens het Grachtenfestival in de Grote Zaal van het Muziekgebouw aan 't IJ.

Mariana Izman treedt de laatste jaren regelmatig in belangrijke zalen in Nederland op, onder meer het Concertgebouw in Amsterdam, de Doelen in Rotterdam en de Philharmonie in Haarlem. In februari 2008 speelde zij in de Grote Zaal van de Doelen een compleet Bach-programma, waaronder een belangrijk deel van Das Wohltemperierte Klavier. In de zomer van 2008 werd zij uitgenodigd deel te nemen aan de masterclasses van het Marlboro Music Festival (Verenigde Staten), waar zij lessen kreeg van Richard Goode en Mitsuko Uchida. In het seizoen 2009/10 heeft Mariana twee solorecitals in het Concertgebouw gegeven: op 10 november 2009 in de serie "Jonge Nederlanders" en op 25 april 2010 in het Zondagochtendconcert, dat rechtstreeks op Radio 4 werd uitgezonden. Daarnaast speelde zij het pianoconcert KV 414 van W.A. Mozart in de Grote Zaal van het Muziekgebouw aan 't IJ, begeleid door het EnAccord Strijkkwartet en het Carnaval des Animaux van Saint-Saens met Nino Gvetadze en het Nederlands Kamerorkest onder leiding van Gordan Nicolic, die zij aldaar opnieuw zal uitvoeren in maart 2011.

Mariana Izman heeft diverse CD's op haar naam staan. In 2005 heeft zij werken van Rachmaninov en Ravel voor de Young Pianist Foundation (YPF) opgenomen. In 2007 is door AVRO Klassiek haar eerste solo-CD uitgebracht met werken van Robert Schumann (Carnaval, Phantasiestucke op.111, Kreisleriana) . In 2009 is door de Young Pianist Foundation i.s.m. Brilliant Classics haar tweede Schumann-CD gelanceerd, met de Davidsbundlertanze, Papillons en Concert sans Orchestre . Onlangs heeft zij voor de YPF een nieuwe CD opgenomen met beide sonates van Sergei Rachmaninov, die in de zomer 2012 bij Etcetera werd uitgebracht als onderdeel van diens complete werken voor piano solo.

Tussen 2003 en 2011 was zij als pianiste verbonden aan de zangafdeling van het Koninklijk Conservatorium en sinds september 2010 geeft zij les aan de prestigieuze Yehudi Menuhin School in Stoke d'Abernon (Verenigd Koninkrijk).

Mariana heeft een Steinway-vleugel uit de collectie van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds in bruikleen.

 

www.marianaizman.com