Musici

Yves Leterme (1959), classicus van opleiding, begon zijn kalligrafische loopbaan in 1990. Hij ging in de leer bij meesterkalligraaf Brody Neuenschwander en ontwikkelde een eigen, unieke stijl. Tegenwoordig werkt hij voltijds als kalligraaf en kunstenaar.
Zijn kalligrafische activiteit omvat een drukke lespraktijk met workshoptournees in zowat alle continenten en anderzijds werk in opdracht. In zijn vrije werk distantieert Leterme zich duidelijk van de traditionele kalligrafie doordat hij bewust kiest voor een eigentijdse vormgeving. Zijn letters, vaak elegant en steeds persoonlijk en vol energie, verraden een gedegen vakmanschap maar tegelijk vermijdt hij het doorgaans om ze al te prominent in zijn werk aanwezig te stellen. Poëzie en mysterie kenmerken dat werk, doordat hij het in lagen opbouwt naar vorm en inhoud en zo de toeschouwer met tal van details uitnodigt aandachtiger toe te kijken. Zijn artistiek credo leunt erg aan bij de Japanse Wabi Sabi-filosofie, die de mensen attent wil maken voor de schoonheid van het imperfecte, het authentieke, het eenvoudige en door het leven en tijd aangetaste bestaan. Ook zijn teksten, als ze niet geplukt zijn uit de Latijnse literatuur, bevatten vaak verwijzingen naar die artistieke visie.
Leterme's werk is wereldwijd vertegenwoordigd in openbare en privécollecties. In 2010 publiceerde hij het boek Thoughtful Gestures.

www.yleterme.be

Concerten in 2012 van Yves Leterme