|| false)

Musici

Mengjie Han

In 2014 won Mengjie Han (1989) de derde prijs en de publieksprijs op het 10e International Franz Liszt Competition. De belangrijkste nederlandse kranten prezen zijn prestaties tijdens het concours als “indrukwekkend” (NRC Handelsblad), “visionair” (de Volkskrant), “elektrificerend”(Trouw) en “onovertroffen”(de Telegraaf). De jury prezen Han als “a bold and noble performer who tackles the highest musical mountains with great skill and courage.”

Sindsdien treedt hij regelmatig op in binnen- en buitenland in zalen zoals o.a. het Concertgebouw Amsterdam, de Elbphilharmonie Hamburg, Wigmore Hall Londen en Konzerthaus Berlijn. Zijn debuut CD onder de label Cobra Records uit 2017 met de Tombeau de Couperin van Maurice Ravel en een selectie uit de Ibéria-suite van Isaac Albéniz werd met veel lof ontvangen. “Mengjie Han raakt de sfeer van 'Iberia' bijna intuïtief, melancholie en uitbundigheid contrastrijk afgewisseld, zonovergoten en volbloedig, maar ook dichterlijk verbeeldend.” In 2022 komt zijn tweede plaat uit, met de monumentale Variaties op een thema van Chopin van Sergei Rachmaninov, samen met werken van Frédéric Chopin.

Naast zijn activiteiten als solist is Han een gepassioneerd kamermusicus. Zo richtte hij in 2013 het succesvolle Amatis Trio op, met wie hij vele prijzen en accolades won. Hij werd benoemd tot BBC New Generation Artist, ECHO Rising Stars en won de Kersjesprijs en de Fellowship van het Borletti-Buitoni Trust. In 2022 is Han een nieuw pianokwartet begonnen, het Marigold Pianokwartet.

Mengjie Han begon op zesjarige leeftijd met pianospelen en kreeg oorspronkelijk pianoles bij Marlies van Gent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waarna hij zijn studie summa cum laude afrondde bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam.

 

Concerten in 2010 tot en met 2015 van Mengjie Han