Musici

Andreas van Zoelen

Andreas van Zoelen (1978) studeerde saxofoon aan het Brabants Conservatorium bij Jean Pennings, alwaar hij zijn diploma (met onderscheiding) behaalde.

Hij zette zijn studie voort in Duitsland bijCarina Raschèr, de dochter van de saxofoon pionier Sigurd Raschèr.

Als solist speelde Andreas sedert zijn debuut in 1999 bij veel orkesten. Zo speelde hij in november 2006 met het gerenommeerde orkest van het Badisches Staatstheater in Karlsruhe, Duitsland de première van het voor hem gecomponeerde concert voor bassaxofoon en orkest van de Duitse componist Stefan Thomas. Daarnaast was hij al te gast op het Edinburgh Festival in Schotland, waar hij een programma speelde van stukken voor bassaxofoon en piano van Schotse en Nederlandse componisten.

Zo’n 130 werken werden geschreven voor en opgedragen aan Andreas van Zoelen; een pionier op de bassaxofoon. Daarnaast geldt hij als autoriteit op het gebied van de geschiedenis van zijn instrument. Zijn omvangrijke collectie bestaande uit oude instrumenten, maar ook opnamen uit de begintijd van de saxofoon en geschreven bronnen is uniek.

Als saxofonist is hij verbonden aan het Zwitserse/Amerikaanse Raschèr saxofoon ensemble. Van Zoelen musiceerde daarnaast bij het Beethoven Orchester in Bonn, het Brandenburgs Staats Symfonieorkest, het Noord Nederlands Orkest Groningen, het Limburgs Symfonie orkest onder chef Ed Spanjaard en de Berliner Philharmoniker onder Sir Simon Rattle.

In 2000 was hij finalist in de Jur Naessens Muziekprijs Amsterdam voor nieuwe muziek; in 2002 was hij winnaar van de ‘Jacques de Leeuw’ Jong Top Talent prijs. Van Zoelen gaf al verschillende lezingen en workshops, o.a. aan het Brabants Conservatorium in Tilburg en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij is thans hoofdvakdocent klassiek saxofoon aan het Fontys Conservatorium in Tilburg.


Concerten in 2012 van Andreas van Zoelen