Musici

Antony Hermus

Antony Hermus wordt door pers en collega’s gezien als “één van de meest veelbelovende Nederlandse dirigeertalenten van de afgelopen jaren”. Zijn open menselijke communicatie, zijn enorme liefde voor een grote diversiteit aan muziekstijlen en zijn aanstekelijk enthousiasme vormen een inspiratiebron voor de orkesten waarmee hij werkt.

Antony Hermus studeerde aan het Fontys-conservatorium in Tilburg piano bij Jacques de Tiège en orkestdirectie bij Jac. van Steen en Georg Fritzsch. Op 29-jarige leeftijd werd hij benoemd tot Generalmusikdirektor van de Duitse stad Hagen, waar hij vele onderscheidingen ontving voor zijn werk. Van 2009 tot 2015 was hij Generalmusikdirektor van het Anhaltische Theater in Dessau (Duitsland) en chefdirigent van de Anhaltische Philharmonie, waarbij hij in de afgelopen seizoenen door het gerenommeerde vakblad Opernwelt en de Duitse krant Die Welt meermaals genomineerd werd tot “Dirigent des Jahres”. Van 2012 tot 2015 bracht hij in Dessau de afzonderlijke delen van Wagners magnum opus “Der Ring des Nibelungen” in premiere, gevolgd door twee zeer succesvolle cyclische uitvoeringen, o.a. tijdens het Internationale Richard Wagner Congres 2015. Bij zijn afscheid in Dessau in juni jl. werd hij vanwege zijn grote verdiensten voor het Dessauer muziekleven benoemd tot “Ehrendirigent der Anhaltische Philharmonie”.

Als gastdirigent heeft Antony Hermus de afgelopen jaren een grote reputatie opgebouwd. Hij leidde operaproducties bij o.a. de Opera National de Paris (Il Matrimonio Segreto, Così fan tutte), Staatsoper Stuttgart (Don Giovanni), Nederlandse Reisopera (Un Ballo in Maschera, Tristan und Isolde), Göteborgs Operan (Macbeth), Opéra National du Rhin (Sluwe Vosje), Aalto-Theater Essen (Madama Butterfly) en Komische Oper Berlin (Le nozze di Figaro, Der Kuhhandel (Weill), Der Vampyr (Marschner)). In concert was hij meermaals te gast bij o.a. de Bamberger Symphoniker, Philharmonia Orchestra London, BBC Philharmonic Orchestra, Orchestre de la Suisse Romande, Orchestre de l’Opéra National de Paris, RTE National Symphony Orchestra of Ireland, Norrköping Symphony Orchestra (o.a. Unsuk Chinfestival 2013) en het WDR-Rundfunkorchester. In Nederland staat Antony regelmatig voor o.a. het Radio Filharmonisch Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest, Residentieorkest en het Orkest van het Oosten. Recentelijk maakte hij zijn geslaagde debuten bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest.

Naast heruitnodigingen bij o.a. Philharmonia Orchestra London, BBC Philharmonic, Residentieorkest, Radio Filharmonisch Orkest, Göteborgs Operan (Gianni Schicchi), Seoul Philharmonic, Orkest van het Oosten, de Nederlandse Reisopera (Tote Stadt) en de Koninklijke Filharmonie van Vlaanderen zal Antony in de komende seizoenen tevens debuteren bij Royal Philharmonic Orchestra, Tonkünstlerorchester Niederösterreich, Melbourne Symphony Orchestra, Auckland Philharmonia Orchestra en het Enescu-festival. Als vaste gastdirigent is hij momenteel verbonden aan het Noord Nederlands Orkest.

Antony draagt de jeugd een warm hart toe. Als orkesttrainer bij uitstek is hij als dirigent en artistiek adviseur verbonden aan het Nationaal Jeugd Orkest.

www.antonyhermus.com

Concerten in 2015 tot en met 2017 van Antony Hermus