Musici

Claron McFadden

De uit Amerika afkomstige sopraan Claron McFadden studeerde aan de Eastman School of Music te New York. Ze maakte haar operadebuut op het Holland Festival 1985 in Johann Adolf Hasse’s l’Eroe Cinese en heeft sindsdien wereldwijd naam gemaakt als opera- en concertzangeres met zowel traditioneel als modern repertoire. In 2006 kreeg zij de Amsterdamprijs voor de Kunst uitgereikt.

Claron McFadden trad op in vrijwel alle grote concertzalen en werkte met diverse gerenommeerde orkesten en dirigenten. Een aantal belangrijke engagementen in het verleden waren onder meer: uitvoeringen van Cavalli's Didone (met Europa Galante in La Scala) en Händels Solomon (met het Residentie Orkest tijdens de Göttinger Händel Festspiele); diverse tournees met het Orkest van de 18e eeuw; evenals projecten met het Arditti Quartet en het Minguet Quartet.

Ook trad zij op in verscheidene producties van internationaal bekende operahuizen als het Royal Opera House Covent Garden, het Théâtre des Champs Elysées en De Nederlandse Opera – waaronder Michel van der Aa's After Life – en ging zij op tournee met het Residentie Orkest, in een concertante uitvoering van Rob Zuidams Rage d’Amours.

Daarnaast vertolkte Claron rollen in Rossini’s l’Italiana in Algeri, Claude Viviers Rêves d’un Marco Polo en Kopernikus, Mozarts Don Giovanni, Rameau's Les Indes Galantes en Poulencs Les Dialogues des Carmélites.

Claron heeft inmiddels vele cd's op haar naam staan. Zo werkte zij mee aan opnames van onder meer Händels  Acis and Galatea, Haydns l'Anima del Filosofo ossia Orfeo ed Euridice, Monteverdi's Il Ritorno d’Ulisse in Patria en Thomas Adès' Life Story.

In de nabije toekomst zal Claron concerten geven tijdens de Mozartwoche Salzburg en in Carnegie Hall en Lincoln Center (NYC). Verder staan diverse optredens en een cd-opname met het Arditti Quartet op het programma. In de Grote Zaal van het Concertgebouw zal zij te horen zijn met het Metropole Orkest, in de Bayerische Staatsoper met een nieuwe opera van de Duitse componist Jörg Widmann.

www.claronmcfadden.com/