Musici

Denzil  Delaere

Denzil Delaere studeerde in 2013 af aan het Koninklijk Conservatorium te Gent, waar hij zang volgde bij Marcos Pujol en Gidon Saks en waar hij de Solistenprijs in ontvangst mocht nemen.Hij voltooide zijn opleiding aan de International Opera Academy (IOA) te Gent, bij Guy Joosten en was tegelijkertijd verbonden aan de prestigieuze Muziekkapel Koningin Elisabeth.   

Recente engagementen en Actualiteit :  als vast lid van de opera van Luzern zong Denzil  tijdens het seizoen 2016/2017 in Die Zauberflöte (Tamino), Rigoletto (Borsa), Prometeo van Luigi Nono en in de Vespro della beata Virgine (Monteverdi) – solo tenor. Op het Festival van Oberammergau, vertolkte hij zijn eerste Wagnerrol: Steuermann in Fliegende Holländer

Van Luzern maakte hij de sprong naar Opera Vlaanderen. Als vast lid van het solisten-ensemble vertolkt hij er: Der Schwertrichter (Das Wunder der Heliane, Korngold), Carlos & Balbuena (Le Duc d’Albe), Bardolfo (Falstaff), Knappe (Parsifal) en 1. Croupier & Gebochelde speler (De Speler, Prokofiev)... Luzern haalde hem terug voor Roberto in Maria Stuarda (Donizetti).

Toekomstige rollen: Janek (De zaak Makropoulos), Prince Arjuna (Satyagraha /Philip Glass), Don Ottavio (Don Giovanni), de tenor solo in het solistenkwartet dat meerdere rollen zal vertolken in de wereldcreatie bij Opera Vlaanderen van “Die Wohlgesinnten” door Hector Perra), Pietro (Die/Gezeichneten) bij de Zaterdagmatinee...

Debuutjaren : sedert zijn studietijd bouwt Denzil gestaag aan zijn repertoire. Zo zong hij op hele jonge leeftijd zijn eerste Mitridate (Mitridate, Re di Ponto), Ferrando (Cosi fan tutte), L’incredibile/L’abate (André Chénier), Percy (Anna Bolena) aan het conservatorium van Gent.  Met Don Ottavio bij Zomeropera-Festival Alden-Biesen loopt hij voor de eerste keer in de kijker. Er volgen huisdebuten in Montpellier als Capitaine Ricardo (Chérubin, Massenet) en Normanno (Lucia di Lammermoor), gevolgd door Gervais in de zelden uitgevoerde Manon van Auber bij Opéra de Wallonie Luik. 

Ondertussen zong Denzil o.l.v. Paolo Arrivabeni, Jean-Marie Zeitouni, Dmitri Jurowski, Andrew Greenwood Korneel Bernolet, Clemens Heil, Gabriel Venzago, Olof Boma, Stefan Klingele, Alexander Joe, Tomas Netopil, Cornelius Meister en Jesús López Cobos.   

Denzil heeft een grote affiniteit met de 20ste-eeuwse & hedendaagse componisten, waarbij hij werken van Olivier Messiaen, Alban Berg, Wolfgang Rihm, Wim Henderickx en John Cage vertolkt. Ook zong hij de hoofdrol in de wereldcreatie van ‘Acubens’ van de jonge Vlaamse componist Benjamien Lycke.