Musici

Helena Basilova

De Nederlandse pianiste Helena Basilova heeft in korte tijd al een goede reputatie opgebouwd als bevlogen musicus. Recent beschreef de New York Times haar spel als ‘sensitively and with flair’.

Helena werd geboren in Rusland, maar heeft het grootste deel van haar leven doorgebracht in New York en Amsterdam. Ze treedt international op en gaf recitals in vele concertzalen in Europa, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Azië. Recent nog speelde ze de Negende Pianosonate van Skrjabin in de Carnegie Hall en het Tweede Pianoconcert van Sjostakovich in Symphony Space NYC.
Naast haar solo-carrière is Helena een fanatiek kamermusicus, gewaardeerd om haar flexibiliteit en brede voorkeuren. Ze speelt met musici uit verschillende genres en participeert in cross-overs, waarin ze op zoek gaat naar nieuwe wegen om muziek naar het publiek te brengen. Haar voorkeur voor de muziek van Janácek uitte ze met een cd met pianowerken van de componist, in 2013 uitgebracht door Quintone Records. In april 2015 verscheen een nieuwe CD opgedragen aan de Russische componist Alexander Scriabin, opgenomen in het gerenommeerde Banff Centre Canada.


Concerten in 2016 tot en met 2017 van Helena Basilova