Musici

Jawa Manla

Jawa, geboren op valentijnsdag, is één van de grootste muzikale talenten van Syrië. Op jonge leeftijd tourde ze al als professioneel muzikant door Egypte, Libanon, Oman en Turkije. Ze trad op met gerenommeerde orkesten en kreeg les van de allergrootste ud-spelers.

In 2009 won ze tijdens een prestigieus internationaal ud-concours een beurs die haar in staat stelde om les te krijgen van de Libanese ud-grootmeester Sharbel Rohana. Ze was toen dertien jaar oud. Twee jaar later won ze de hoofdprijs van ditzelfde concours.

Vorige zomer zag Jawa’s familie zich genoodzaakt te vluchten. Ze kwamen terecht in AZC Alkmaar, waar ze haar weg vond naar Orchestre Partout, een vluchtelingenensemble dat in samenwerking met Stichting De Vrolijkheid wekelijkse muzieksessies en optredens organiseert. Jawa nam zich voor om niet stil te zitten en elke gelegenheid aan te grijpen om Nederland kennis te laten maken met de rijke Syrische cultuur.

Shaza is het jongere zusje van Jawa. Waar Jawa haar ziel aan de ud gaf, koos Shaza de qanoun. Samen met haar oudere zus speelde Shaza in het ensemble Qasyoun, vernoemd naar de hoogste berg van Syrië. Qanoun spelen geeft Shaza een koninklijk gevoel, vertelt ze. Wanneer ze speelt is haar hoofd leeg en gaat al haar energie en gevoel naar haar instrument en de muziek. Alle muziek die Shaza hoort kan ze direct op qanoun meespelen. In AZC Alkmaar volgde Shaza vioolles bij De Vrolijkheid. Naast muziek heeft Shaza een groot talent voor tekenen.