Musici

Jeanine  van Amsterdam

Jeanine van Amsterdam (1992) is in 2010 toegelaten op het Conservatorium van Amsterdam bij Peter Brunt, waar zij in 2014 succesvol haar Bachelor studie afrondde. Aansluitend hierop is zij toegelaten tot de Masteropleiding bij Vera Beths aan hetzelfde instituut, waar zij van afstudeerde in juni 2016 met een 9. In 2015 heeft zij de Orkestacademie van het Nederlands Philharmonisch Orkest afgerond. In haar Masteropleiding kreeg zij naast haar lessen van Vera Beths, ook orkestspellessen van David Peralta. Maart 2016 won zij het proefspel 2e viool tutti bij het Nederlands Philharmonisch Orkest, waar zij vanaf seizoen 2016-2017 speelt.

Jeanine heeft als soliste succesvol deelgenomen aan diverse concoursen, waaronder de 1e prijs op het Interprovinciaal Concours. In 2013 heeft Jeanine met veel succes deelgenomen aan het Nationaal Vioolconcours Oskar Back, zij behoorde in de 2e ronde tot de laatste 8 kandidaten.

Jeanine is haar vioolstudie begonnen bij M. de Gorter en A. Veerling, in 2007 is zij toegelaten tot de Talentenklas en Vooropleiding van het Conservatorium van Amsterdam bij Coosje Wijzenbeek. Zij speelde daar ook bij de ‘Fancy Fiddlers’. Jeanine heeft diverse masterclasses gevolgd bij o.a. Katie Sebestyen, Gregor Horsch, Ilona Sie Dhian Ho, Herman Braune, Gerhard Schulz  en Isabelle van Keulen.

Jeanine treedt vaak op in kamermuziek verband. Zij vormt sinds 2004 het ‘Van Amsterdam Duo’ met haar broer Vincent van Amsterdam (accordeon). Deze bijzondere en unieke combinatie is ook laureaat bij diverse concoursen. In 2009 behaalde dit duo de 2e prijs op het Prinses Christina Concours en de 1e prijs in de Kamermuziek klasse van het Nationaal Accordeonconcours. In 2010 won het duo de 3e prijs op de Coupe Mondiale in Kroatië en in 2012 de 1e prijs op het prestigieuze internationale Akkordeonwettbewerb Klingenthal. Het Duo speelt transcripties en oud werk van o.a. Bach, Vivaldi, Schnittke en Stravinsky, alsmede premières van Nederlandse componisten zoals Kortekaas, van Beurden en van Gompel. In 2012 kwam de CD ‘A Flight Beyond the Time’ uit met werken van Zubitsky, Corelli en Piazzolla. In april 2016 brachten zij een Russische CD uit onder het label 7 Mountain Records genaamd “Chanson Russe”.

 Jeanine heeft met het Van Amsterdam Duo concerten gegeven op diverse podia in het binnenland, waaronder op de Uitmarkt, Janine Jansen Festival, Grachtenfestival, NJO Muziekzomer en het Emmy Verhey Festival. Ook in het buitenland heeft het duo zich veelvuldig gepresenteerd, met een tournee door Oostenrijk en concerten in Servië en China.

Daarnaast heeft Jeanine vele concerten gegeven met het ‘Engadin Kwartet’, en was zij actief als speler in het strijkorkest Ciconia Consort. In 2014 heeft zij ook een paar kamermuziekprojecten gedaan met het Wings Ensemble. Jeanine heeft diverse orkestprojecten gedaan met het Nationaal Jeugd Orkest, waar zij in 2012 en 2013 een aantal keer concertmeester was. In 2015 deed zij opnieuw mee met de NJO Muziekzomer, met de vioolduetten van L. Berio. Ook speelde zij in dat jaar als solist met het Noord-Hollands Promenade Orkest o.l.v. P. Stam.

Jeanine heeft een strijkstok in bruikleen van het NMF, een Ch.J. Collin-Mezin, (±1910).