Musici

Julia Tom

De Amerikaanse celliste Julia Tom studeerde bij Joel Krosnick aan de Juilliard School of Music en voltooide tegelijkertijd een bacheloropleiding in de Engelse Literatuur aan Harvard University. Ze studeerde ook bij Frans Helmerson en Ralph Kirshbaum, en volgde masterclasses bij Yo-Yo Ma, Steven Isserlis, Anner Bijlsma, David Geringas en Bernard Greenhouse. Julia Tom nam met succes deel aan verscheidene concoursen; ze was finaliste in het ARD-Wettbewerb in München en won de Grote Prijs van de Torneo Internazionale di Musica.


Als soliste trad Julia Tom op met onder meer het San Francisco Symphony Orchestra, het Oakland Symphony Orchestra en de Palo Alto Philharmonic. Ook maakte ze deel uit van het Verano String Quartet en het Oberon Trio. Julia Tom was eerste solocelliste van de Bremer Philharmoniker en speelde regelmatig met de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen en het Mahler Chamber Orchestra. 

Sinds 2010 is Julia Tom lid van het Koninklijk Concertgebouworkest. In 2016 won Julia Tom de Prix de Salon, de prijs die jaarlijks aan een orkestlid wordt toegekend door de zakelijke kring van het Koninklijk Concertgebouworkest. De cello die Julia Tom bespeelt, is omstreeks 1780 gebouwd door Anselmo Bellosio in Venetië.