Musici

Marianna Soroka

Marianna Soroka deelt enthousiast haar muzikale vaardigheden die balanceren tussen hedendaagse -, oude - en volksmuziek, zowel als kamermusicus en solist. Hierdoor wint ze snel aan internationale bekendheid, vooral als een percussiespeler die oudere stukken speelt - haar spel wordt betiteld als 'uitzonderlijk gevoelig', en Soroka geeft haar spel 'toegevoegde diepte en textuur' (Mythe geïllustreerd met muziek: Purcell's King Arthur op het Aldeburgh Festival door Charlotte Valori, 27 Juni 2017, bachtrack.com).

Marianna werd geboren in een artistiek gezin waar veel werd stilgestaan bij de schone kunsten, geschiedenis en literatuur. Ze begon haar muzikale opleiding met de piano toen ze 6 was; een paar jaar later trad ze toe tot een schoolkoor en trad ze regelmatig op in het operagebouw in haar woonplaats Poznan, Polen. Marianna ontdekte percussie als tiener. Ze studeerde eerst aan de Paderewski Academy of Music in Poznan, en later aan het Conservatorio Superior de Música "Eduardo Martinez Torner" in Oviedo, Spanje. Daarna verhuisde ze naar Nederland, waar ze studeerde aan Codarts in Rotterdam en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (Master's Music, 2016). In Nederland maakte Marianna kennis met de hedendaagse muziekscene, in nauwe samenwerking met componisten en geluidskunstenaars zoals Yannis Kyriakides en Aurélie Lierman.

Marianna is een van de oprichters van het nieuw Frans barokensemble Le Concert d'Apollon en lid van de bekroonde Mitomani, een folkgroep met meerdere stijlen. Sinds 2015 werkt ze samen met de Belgische componist Aurélie Lierman en ontwikkelt ze een repertoire gericht op stem en percussie - hun stuk Kropka na ogonie / Soroka fruwa werd geselecteerd als Belgische inzending voor de ISCM World New Music Days 2017 (Vancouver, Canada). Marianna's uitvoeringen omvatten barokrepertoire met Vox Luminis en Concerto Foscari, evenals 20e eeuw en hedendaags met LUDWIG, Slagwerk Den Haag en But What About Ensemble (percussie en piano).


Concerten in 2019 van Marianna Soroka