Musici

Niek Baar

De Rotterdamse violist Niek Baar (1991) studeerde aan de Hochschule für Musik “Hanns Eisler” in Berlijn bij Prof.Stephan Picard waar hij in juli 2016 afstudeerde met de hoogst mogelijke score. Momenteel volgt Niek nog regelmatig lessen bij Professor Christoph Poppen in Mu?nchen. Andere docenten hiervoor waren o.a. Peter Brunt en Philippe Graffin aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Niek nam met succes deel aan verschillende Internationale en Nationale concoursen. In Juli 2014 was Niek de eerste Nederlandse violist die ooit de finale haalde van het prestigieuze Internationale Johann Sebastian Bach Concours in Leipzig, Niek won hier de 3de prijs. Ook won Niek op zijn 20ste de eerste prijs van het Internationale Solo Bach concours in Londen. Eerder won Niek prijzen op o.a. het Prinses Christina Concours ( eerste prijs, Regionale en tweede prijs tijdens de Nationale Finale ) en het Davina van Wely vioolconcours in 2009 waar in hij finalist was. Tijdens dit laatste concours won Niek ook de prijs voor de beste vertolking van het verplichte werk. In december 2015 ontving Niek de Kersjesvioolbeurs in het Concertgebouw, Amsterdam. Deze prijs terwaarde van 15.000 euro word elk jaar aan een jonge talentvolle violist uitgereikt.

Verder gaf Niek recitals tijdens festivals in binnen- en buitenland zoals het Gergiev Festival te Rotterdam en Bach Festival Dordrecht, Delft Chamber Music Festival maar ook tijdens ‘Festival de Musica Barroca’ in Costa Rica en het Kuhmo Festival in Finland en het Kronberg Festival in Duitsland waar Niek in Mei 2017 de Grommek Prijs ontving, een geldbedrag van 10.000 en twee concerten met orkest in 18/19. Enkele van zijn concerten werden uitgezonden op tv en radio waaronder op AVRO, RLT4, Radio 4, BNN en de Wereldomroep. Na aanleiding van zijn Finale plaats tijdens de 19de editie van het Bach Concours in Leipzig speelde Niek live voor ‘ARD Radio Duitsland’ vanuit de Grote zaal van het Gewandhaus in Leipzig

Op 8 jarige leeftijd begon Niek zijn vioolstudie aan de Rotterdamse Muziekschool. Na 5 jaar les te hebben gehad van Merle Hunnego ging hij in de leer bij Mireille van der Wart aan de Jong Talenten afdeling van het Koninklijk Conservatorium waar hij later op 17 jarige leeftijd aan de Bachelor opleiding begon. Verder volgde Niek masterclasses van o.a. Anner Bylsma, Miriam Fried, Liza Ferschtman, Leonidas Kavakos, Boris Kuschnir, Mihaela Martin, Pavel Vernikov en Ivry Gitlis.

Niek speelde als Solist in zalen als het Gewandhaus in Leipzig, het Concertgebouw in Amsterdam en de Philarmonie in Berlijn. Zijn debuut als solist maakte hij op 16 jarige leeftijd met het Rotterdams Philarmonisch Orkest in de grote zaal van de Doelen. Verder soleerde hij o.a. met het Pauliner Kammerorchester Leipzig, Camerata Berlin, Symfonie Orkest van het Koninklijk Conservatorium, Sinfonia Rotterdam en het Atheneum Kamerorkest. Tijdens deze concerten werkte Niek samen met dirigenten zoals Arjan Tien, Phillip Pickett, Peter Biloen en Jac van Steen en Conrad van Alphen.

In seizoen 17/18 speelt Niek recitals in Konzerthaus Berlin, Gasteig in Mu?nchen, Concertgebouw Amsterdam, Philarmonie Berlijn en Oriental Centre in Shanghai.

Niek bespeelt een viool gebouwd door Carlo Bergonzi ‘ex Vornbaum’, Cremona 1729. Ter beschikking gesteld door de Tjardus Greidanus Stichting. Sinds oktober 2015 is Niek een artiest bij Brinks Artists Managements.

www.niekbaar.nl