Media

Succesvolle oproep Buurtconcerten!

Succesvolle oproep Buurtconcerten!
© Melle Meivogel


Vorige maand vroegen wij bewoners van alle Amsterdamse buurten om gebruik te maken van onze oproep ”win een gratis concert”, dit jaar specifiek gericht aan buurtinitiatieven. Het festival maakt al jaren gratis buurtconcerten mogelijk en dit jaar wilden we niet alleen een mooi park of plein bespelen, maar juist de bewoners die daar activiteiten organiseren belonen.

De afgelopen twee jaar kon het Grachtenfestival doorgaan en dat was mede mogelijk dankzij de inzet van enthousiaste vrijwilligers in de vele buurten van de stad. Overal organiseerden buurtcomités activiteiten om isolatie van buurtgenoten tegen te gaan en de sociale cohesie in de wijk te verbeteren. Het Grachtenfestival zag veel van deze initiatieven van dichtbij en vond het, juist in tijden van corona, hartverwarmend dat zoveel mensen zich verenigden om de stad mooier te maken. Want dat is precies waar het festival ook voor staat. 

Uit de bijna 30 aanmeldingen van bewoners, hebben wij de volgende 15 locaties gekozen:

Centrum:

Prins Hendrik Residentie

J.W.  Siebeleshof


Noord:

Huis van de Buurt Het Schouw

Purmerpein in Tuindorp Nieuwendam

Schellingwoudenbreepark


Nieuw-West:

Osdorperhof

Dorpsplein Sloten

Kerk De Ark in Slotervaart


West:

De Houthavenkade

In Podium Horizon bij het Zaandammerplein

Rijtuigenhof

Van Hogendorpplein


Zuid:

Buitenveldert bij ontmoetingseiland Gijsbrecht v Aemstel


Oost:

In de muziekkapel in het Oosterpark


Zuidoost:

Kinderboerederij ‘T Brinkie


Dus alle buurten van Amsterdam kunnen zich deze zomer verheugen op een concert van een uur, gratis voor alle bewoners en bezoekers. Het Grachtenfestival verzorgt de muzikale invulling, de benodigde vergunningen en alle andere afspraken en de buurtbewoners voor de gezelligheid!

Het Grachtenfestival is er bewust voor iedereen omdat een draagvlak voor cultuur - in ons geval klassieke muziek en jazz, belangrijk is. Cultuur verrijkt en verbindt, muziek kent geen grenzen en de taal is universeel. Onze uitvoerende musici hebben meer dan 40 verschillende nationaliteiten en zijn allen onder de 30 jaar. Maatschappelijke cohesie wordt versterkt wanneer je samen kunt genieten van mooie muziek en dat staat centraal bij het jaarlijkse Grachtenfestival. Met de gratis concerten willen wij ontmoetingen faciliteren tussen buurtbewoners in verschillende wijken. Afgelopen jaren is gebleken dat er een enorme behoefte is. Wij zien grote potentie om zo onze maatschappelijke impact te vergroten.

De gratis buurtconcerten worden mogelijk gemaakt door een groot aantal sponsors en fondsen, waaronder de Gemeente Amsterdam, het Amsterdam Fonds voor de Kunst, het VSBFonds, diverse projectpartners en de betrokken stadsdelen van Amsterdam.

meer media

Het Grachtenfestival zoekt talent voor de Grachtenfestival Jazz Competition 2024!

Het Grachtenfestival zoekt talent voor de Grachtenfestival Jazz Competition 2024!

07-11-2023 13:29

lees meer
Slotconcert

Slotconcert

19-08-2023 16:55

lees meer
Joost Willemze is de nieuwe Artist in Residence

Joost Willemze is de nieuwe Artist in Residence

18-08-2023 22:56

lees meer
Je laatste kans om een Grachtenfestival-concert te bezoeken!

Je laatste kans om een Grachtenfestival-concert te bezoeken!

18-08-2023 18:00

lees meer