Media

Musical Postcards 

Musical Postcards koppelde jonge, gevluchte musici aan musici die onderdeel uitmaken van het Grachtenfestival in Amsterdam.

 

Ahmad Al Khatib & Lip Stick Percussion Duo

De getalenteerde Ahmad Al Khatib verstuurde zijn Musical Postcard op de ud en kreeg een levendig antwoord van Lip Stick Percussion Duo. Ahmad woont in het Alaadeen Refugee Camp, bij Homs, met zijn drie broers an zijn ouders. Ze zijn allen zeer muzikaal. Hij hoopt ooit samen op te treden met zijn ud-docent Amer Shanati. Maar inmiddels heeft het Lip Stick Percussion Duo hem een plek op het podium aangeboden. Lip Stick Percussion Duo: “Htiaf is Faith achterwaards geschreven. We denken dat als je gelooft in wat je doet, en met een beetje geluk, het allemaal wel goed komt. En dat geldt voor alles in het leven.“

 

Untitled
Ahmad Al Khatib - Ud

Htiaf
Componisten: Lip Stick Percussion Duo
Laura Trompetter, percussie; Maria Martpay, percussie

Met dank aan Amer Shanati

 

Ali Salayma & Ardemus Quartet
Ali Salayma (15) moet er niet aan denken om terug te gaan naar Syrië. Hij groeide op tijdens de oorlog en heeft er een groot trauma aan over gehouden, zoals zovelen. Momenteel woont hij met zijn familie in München en hoopt hij later een electro-engineer te worden. Hij volgt nog steeds vioollessen; soms van zijn voormalige leraar uit Homs, Amer Shanati, die zelf ook gevlucht is en in Nederland woont sinds drie jaar. Het Ardemus Quartet nam het initiatief op om een antwoord te schrijven op Ali’s Musical Postcard omdat zij geraakt waren door de droefheid die zij terug hoorden in zijn muziek: "“Wij hopen Ali met onze compositie "Comique" wat te kunnen opvrolijken."

Untitled
Ali Salayma - viool

Comique
Componist: Yo-Yo Su
Lisa Wyss, sopraansaxofoon; Lovro Mercep, altsaxofoon; Jenita Veuring, tenorsaxofoon; Yo-Yo Su, baritonsaxofoon

Met dank aan Amer Shanati.

 

Ali Najim & Beth & Flo
De zestienjarige Ali Najim kwam twee en een half jaar geleden naar Nederland. Hij vluchtte uit Homs met zijn familie en hoopt nu in Nederland zijn studie voort te zetten. Hij wil de beste zijn op school om zodoende later succesvol te kunnen zijn in het leven. Zijn Musical Postcard werd ontvangen door pianoduo Beth & Flo. Zij hebben hun antwoord gespeeld voor publiek tijdens de opening van het Grachtenfestival op vrijdag 12 augustus. Beth & Flo hopen hun antwoord binnenkort persoonlijk voor Ali te kunnen spelen. Ali Najim “Ik beschouw muziek als een paspoort dat toegang biedt tot mensen hun zielen en harten.”

Untitled
Ali Najim - keyboard


Passport to Ali
Componisten: Beth & Flo
Elsbet Remijn, piano; Claudette Verhulst, piano

met dank aan Amer Shanati

 

Ghiyath Hamada & Vincent van Amsterdam
Ghiyath Hamada is 13 jaar oud en is geboren in de stad Homs. Hij en zijn moeder zijn naar Egypte gevlucht en hebben vanaf daar de boot naar Europa genomen. Momenteel woont hij in het Deense plaatsje Ebeltoft. Het beste dat zijn moeder kon doen voor Ghiyath was om een cello voor hem te kopen. Hij kan nu weer muziek maken, net zoals hij vroeger deed in Homs. Hij hoopt op en dag musicus te worden. Vincent van Amsterdam gaf aan Maxim Shalygin de opdracht om voor hem een compositie te maken op accordeon als antwoord op Ghiyath's Musical Postcard. Maxim creëerde een zeer dramatische en donkere compositie met de titel S.O.S. Als je kijkt en luistert, dan begrijp je precies waarom. Ghiyath Hamada “Het beste wat mijn moeder kon doen, was een cello voor me kopen in Denemarken, zodat ik weer kon spelen zoals in Homs.”

Untitled
Ghiyath Hamada, cello

S.O.S.
Componist: Maxim Shalygin
Vincent van Amsterdam, accordeon

Met dank aan Amer Shanati

 

 

Ghazal Abas & Jerboah
Ghazal Abas is 16 jaar oud en woont in Akrama Algadida, een buurt in de Syrische stad Homs. Ondanks dat ze ambities koestert voor een serieuze toekomst als engineer, hoopt ze dat muziek altijd een rol in haar leven zal spelen. Twee leden van de band Jerboah hebben Ghazal een poëtisch antwoord gestuurd. Kijk het hier terug.

Untitled
Ghazal Abas, cello

Untitled
componist: Jerboah
Jornt Duyx, gitaar; Marcos Baggiani, percussie

met dank aan Amer Shanati

 

Anas Al Khatib & Martijn van Hees
Anas is tien jaar oud en woont met zijn familie in het Alaadeen Refugee Camp in Homs. Net zoals elk ander kamp is het overvol, maar redt Anas het toch om naar de UN school te gaan in het kamp.  Hij heeft twee oudere broers en een jonger broertje. Zijn twee oudere broers zijn ook zeer musicaal. Anas houdt van zijn kanun en speelt vaak met zijn oudere broers Ahmad en Khalid. Ook Ahmad heeft eerder een Musical Postcard ingezonden. Martin ontving de Musical Postcard van Anas en maakte een improvisatie op zijn gitaar. Hij begon treurig en donker en hij eindigde hoopvol. Dat is ook iets wat hij Anas wil meegeven, hoop. Martin van Hees over Anas: “Ik hoor dat je muziek uit je hart komt. En daardoor hoor ik dat je een goed hart hebt.”

Untitled
Anas Al Khatib, qanun

Untitled
componist: Martin van Hees
Martin van Hees, gitaar

met dank aan Amer Shanati

meer media

Verkoop Grachtenfestival 2022 van start!

23-06-2022 13:28

lees meer

Wij zoeken een nieuwe collega: Assistent kaartverkoop (0.5/0.8 FTE)

09-06-2022 14:18

lees meer

Eerste jubileumconcert in de verkoop!

25-05-2022 10:52

lees meer

Succesvolle oproep Buurtconcerten!

22-04-2022 14:20

lees meer