Ensemble

St. George Quintet

Het St. George Quintet is een internationaal strijkersensemble, bestaande uit Liesbeth Baelus (viool), Kaja Nowak (viool), Marie-Louise De Jong (altviool), Wouter Vercruysse (cello) en Bram Decroix (contrabas). Het St. George Quintet dankt zijn naam aan George Onslow, die niet minder dan 34 kwintetten componeerde voor deze opmerkelijke bezetting.

Als laureaat van Supernova Jong Klassiek 2016, kreeg het een ensemble een podium op onder meer het Klarafestival Brussel en Klara’s Iedereen Klassiek in het Concertgebouw Brugge. Eind 2016 bracht het label Pavane Records hun eerste album uit, ‘British Legends’, opgenomen in de grote zaal van het Concertgebouw Brugge, een productie die de steun genoot van Klara.

De 'Georgians' debuteerden in 2013 in Westvleteren, en concerteerden sindsdien in vele prestigieuze concertreeksen en -zalen, zoals de Middagconcerten van Antwerpen in AMUZ, Musica et Poetica, WestClassic, de Koffieconcerten St. Baafs-Vijve, 30CC Leuven, CC Hasselt, Midis/Minimes Brussel, De Spil Roeselare ...

Deze jonge musici gaan geen uitdaging uit de weg, zo werkten ze onder meer al samen met acteur Peter Lefevere in het muziektheaterstuk 'Elegy' rond de herdenking van WOI, en deelden ze op de Kaleidoscope de la guitare het podium met de wereldberoemde gitarist Roberto Aussel, in een wereldpremière van Boris Gaquere. Ook hun repertoire kent geen grenzen, naast Onslow staan zowel bekende componisten als Dvorak, Janacek, of Elgar als minder bekende werken van bvb. Kelly, Bliss of Desimpelaere op hun programma.

Missie

Het St. George Quintet wil enerzijds de muziek van George Onslow, “de Franse Beethoven”, uitvoeren en terug onder de aandacht brengen. Onslow componeerde een groot aantal kwintetten voor deze bezetting, 2 violen, altviool, cello, contrabas. Tijdens zijn leven kon hij op bewondering rekenen voor zijn kamermuziek van o.a. Schubert, Beethoven, Schumann en Mendelssohn. Het St. George Quintet gelooft sterk in de kwaliteit van Onslows kamermuziek, en wil deze dan ook herwaarderen door het uitvoeren en opnemen ervan.

Naast het uitvoeren van origineel gecomponeerde muziek voor strijkkwintet, zoals Onslow of bvb. ook Dvorak, biedt de bezetting van een strijkkwintet met contrabas de gelegenheid om muziek voor strijkorkest, weliswaar in enkelvoudige bezetting, te brengen. Het St. George Quintet kan op die manier orkestrale muziek brengen op locaties of gelegenheden waar dit normaal nooit zou kunnen. Dit resulteerde reeds in boeiende artistieke samenwerkingen (zie biografie), zoals het brengen van concerto’s met solisten, of het creëren van muziektheater. Ook met zicht op de toekomst houdt het St. George Quintet de blik zo ruim mogelijk, en staat het open voor experimenten met andere kunstvormen.

www.stgeorgequintet.com

Concerten in 2017 van St. George Quintet