Artist in Residence

 

Ella van Poucke is de winnaar van de GrachtenfestivalPrijs 2017. Foto: Jeroen C. van Zijp.

Artist in Residence
Het 'Artist in Residence'-schap stimuleert jonge musici om zichzelf zo veelzijdig mogelijk te presenteren aan het Grachtenfestival publiek. Zonder vastgelegde kaders worden de Artists in Residence uitgedaagd alles te laten horen en zien wat zij in huis hebben, naar eigen inzicht en keuze. In feite krijgen de musici ‘carte blanche’ - artistieke dromen kunnen vervuld worden.

Tijdens de komende editie van het Grachtenfestival in 2018 wordt voor de 12e keer de GrachtenfestivalPrijs uitgereikt. Sinds 2013 wordt het Residency-schap gekoppeld aan het winnen van de GrachtenfestivalPrijs. De winnaar wordt bij de opvolgende editie de Artist in Residence van het festival.

Het Grachtenfestival is er trots op musici die aan de start van een succesvolle carrière staan een podium te bieden als vertegenwoordiger van het festival. Dit biedt het publiek ook de gelegenheid de musici echt te leren kennen.

Artist in Residence 2018: Ella van Poucke
"Deze musicus grijpt het publiek bij de lurven, met grote technische beheersing die in dienst staat van het muzikale betoog. De muzikale ontwikkeling die de winnaar heeft doorgemaakt in de afgelopen jaren is opmerkelijk. Van een getalenteerd beginnend musicus is de winnaar uitgegroeid tot een muzikale persoonlijkheid die de internationale podia kan veroveren." Ab Nieuwdorp, presentator van de Avond van de GrachtenfestivalPrijs, las het juryrapport voor. Voorzitter Biëlla Luttmer reikte de Artist in Residence-cheque uit aan Leana Furmann, de manager van Ella van Poucke. Ella kon de avond wegens ziekte helaas niet zelf bijwonen.

Programma 2018
Met zes concerten is Ella goed vertegenwoordigd op het programma van het Grachtenfestival. Zo speelt ze uiteraard tijdens de Feestelijke Opening van het Grachtenfestival op vrijdag 10 augustus op het ponton voor Festivalcentrum Het Compagnietheater. Ook verzorgt Elle het voorprogramma van het Prinsengrachtconcert op zaterdag 18 augustus.

Op de eerste zondag van het festival op 12 augustus, opent de Hermitage haar deuren voor bezoekers van het Grachtenfestival. In de kerkzaal speelt Ella met haar broer en pianist Nicolas van Poucke en violist Niek Baar Mendelssohn’s eerste pianotrio en een Beethoven Sonate. “Nicolas en ik zijn bezig met alle cello en pianowerken van Beethoven, dat is een soort ‘project’ van ons”.

In de serie Meesterlijk! nodigt Ella het begenadigde Schumann Quartett uit op dinsdag 14 augustus, waarmee zij samen het Strijkkwintet in C-majeur van Schubert zal spelen: “Met hen heb ik misschien wel de beste kamermuziekervaring ooit gehad, bijna een hemelse ervaring om me daarmee te kunnen mengen”.

Een hele andere kant van Ella zien we bij Tan Dun’s Elegy: Snow in June, dat ze samen speelt met Percussion Friends. “Een heel gaaf stuk met allerlei gestoorde effecten, dat is iets wat ik al heel lang wil spelen”. Cello en slagwerk op donderdag 16 augustus in Festivalcentrum Het Compagnietheater.

Ondanks dat de basis voor Ella bij de kamermuziek ligt, gaat zij de uitdaging niet uit de weg om bijvoorbeeld met orkesten te musiceren. De Rococo Variaties van Tsjaikovski met het JeugdOrkest Nederland bijvoorbeeld, tijdens het slotconcert van het Grachtenfestival op zondag 19 augustus. “Rococo heb ik nog nooit met een orkest gespeeld, misschien wel het enige uit het standaardrepertoire voor cello en orkest.”

Over Ella
Ella van Poucke, geboren in 1994 in Amsterdam, begon op zes-jarige leeftijd met cello spelen aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Later vervolgde zij haar studie aan het conservatorium van Amsterdam. Op 10 jarige leeftijd maakte Ella haar debuut in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam en sindsdien speelt ze in alle belangrijke concertzalen van Nederland.

Ella werd uitgenodigd om te spelen tijdens het 60 jarig jubileum van het gerechtshof, waar de Koningin, Kofi Annan en andere diplomaten aanwezig waren. In 2008 won ze het Prinses Christina Concours en in november van dat jaar maakte ze haar solo debuut in de Grote Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam, waar ze samen met cellist Colin Carr het dubbelconcert van Vivaldi uitvoerde. 2010 was voor Ella ook een belangrijk jaar, waarin ze samenspeelde met het Amsterdam Chamber Orchestra én de prijs voor het meest veelbelovende talent won bij het Nationaal Cello Concours in Amsterdam.

Het jaar 2012 bleek ook erg succesvol te zijn voor de jonge celliste: niet alleen vertegenwoordigde ze ons land bij het Eurovision Young Musicians Competition in Wenen, ook won zij de Avond van de Jonge Musicus in april van dat jaar. Dat Ella van kamermuziek houdt blijkt wel uit het initiatief dat zij heeft genomen met haar broer en pianist Nicolas. Op 1 januari 2009 begonnen ze samen met de EllaNi Kamermuziekserie in de Amstelkerk in Amsterdam. De eerste editie van deze serie vond plaats in december 2010. Het Zenith Festival in Den Haag nodigde Ella van Poucke uit om te komen spelen, maar ook andere festivals hebben haar gevraagd, waaronder het Verbier Festival Academy in Zwitserland, het Music@Menlo in California, het Pablo Casals Festival in Prades en de Kronberg Cello Masterclasses in Duitsland.

Ella maakt daarnaast regelmatig haar opwachting bij het Reizend Muziek Gezelschap waar ze musiceert met violisten Christiaan Bor, Frederieke Saeijs en Simone Lamsma, cellist Godfried Hoogeveen en pianist Jean-Claude Vanden Eynden. Ella speelde in alle belangrijke zalen van Nederland, in Oostenrijk, Griekenland, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en de V.S. In 2012 heeft Ella veel recitals verzorgd, een traditie die zij dit jaar ook zal voortzetten. Eén van de hoogtepunten in 2013 is haar eigen ‘carte blanche’ serie in het Concertgebouw, het optreden bij het Festspiele Mecklenburg-Vorpommern en bij kamermuziek festival Tussen Maas en Waal.

Om haar spelniveau hoogstaand te houden en verbeteren krijgt ze regelmatig lessen van cellist Colin Carr en speelt ze vaak voor Godfried Hoogeveen. Sinds september 2009 studeert Ella aan het Kronberg Academy in Duitsland, waar ze les krijgt van professor Frans Helmerson. Deze studies worden mogelijk gemaakt door het Opel/Schaefer Stipendium. Ook wat het volgen van masterclasses betreft zit Ella niet stil. Zo heeft ze al aangeschoven bij Bernhard Greenhouse, Gidon Kremer, Andras Schiff, Torleif Thedeen, Arto Noras, Nathaniel Rosen, Laurence Lesser, Timothy Eddy, Anner Bijlsma, Menahem Pressler Mischa Maisky, Yuri Bashmet, Gary Hoffman en leden van het Emerson Quartet.

Voormalige Artists in Residence over hun residency
Harpist Remy van Kesteren was de eerste musicus die deze eer toekwam in 2014, gevolgd door mezzosopraan Rosanne van Sandwijk in 2015, violist Mathieu van Bellen in 2016 en pianiste Sophiko Simsive in 2017. 

Remy van Kesteren in 2014: "De mogelijkheid om een Residency tijdens het Grachtenfestival te krijgen was een groot voorrecht. Ik heb me in 2014 heerlijk kunnen uitleven en mijn muzikale eigen weg kunnen gaan; het is zeer waardevol dat zo'n toonaangevend festival de ruimte biedt voor vernieuwing en ruim baan geeft aan de muzikanten van nu en de toekomst."

Rosanne van Sandwijk in 2015: "Mijn invulling aan het Residency-schap was een festival editie die voor mij uitblonk in kwantiteit maar meer nog in kwaliteit. Het waren fantastische concerten, heb heel veel lieve nieuwe begaafde musici ontmoet en genoten van alle druk, muziek en gezelligheid die zo kenmerkend is voor het Grachtenfestival!"

Mathieu van Bellen in 2016: "Ik verheug me enorm op mijn Residency bij het Grachtenfestival. Ik ben naar vele concerten geweest in de afgelopen jaren, en om nu zelf op de verschillende podia te staan, is een grote eer, en ook heel leuk. Ik kijk er naar uit om met goede vrienden deze muziek aan het publiek te presenteren."

Sophiko Simsive in 2017: “Mijn residency bij het Grachtenfestival is absoluut een mijlpaal in mijn carrière, zeker omdat het zo goed samengaat met mijn grootste ambitie: het delen van muziek met publiek. Dankzij het winnen van de GrachtenfestivalPrijs krijg ik hiertoe ruim de gelegenheid.”