Grachtenfestival Jazz Competition

 

In 2021 organiseerde het Grachtenfestival voor het eerst een eigen jazz competitie. Met de introductie van de Grachtenfestival Jazz Competition (GJC) breiden wij onze scouting en ontwikkelingstrajecten van muzikaal talent verder uit. Na achttien succesvolle edities van het klassieke conservatorium concours krijgen nu ook jonge jazzmusici de mogelijkheid om te strijden om een prijs. 

Zondag, 20 maart 2022, was de finale van de tweede editie. In de finale namen deze zes ensembles van diverse conservatoria in Nederland het tegen elkaar op om de winst van de Vakjuryprijs en de Denise Jannah Award.  

De vakjury, bestaande uit Frank van Berkel (voorzitter en hoofdprogrammeur Bimhuis), Vincent Henar (Bassist en oprichter FraFraSound) , Benjamin Herman (Saxofonist), Denise Jannah (Zangeres) en Co de Kloet (Muziekregisseur) was zeer onder de indruk van het Martí Mitjavila Trio en daarmee wonnen zij de Vakjuryprijs. 

Juryvoorzitter Frank van Berkel: "Het Martí Mitjavila Trio viel op door hun subtiele, lyrische en samenhangende geluid. Daarbij was het stuk dat hij opdroeg aan zijn moeder wonderschoon en raakte het de hele jury." 

 

 Frank van Berkel met de winnaars van de vakjuryprijs: Het Martí Mitjavila Trio © Grachtenfestival


De Denise Jannah award ging naar NAUSYQA. Denise Jannah: "Wat waren de deelnemende musici dit jaar weer geweldig! Hun spelplezier en muzikale energie waren voelbaar. Ze kunnen trots zijn op wat ze hebben laten zien, en ik zou wel met 3 bands op willen treden! Bij NAUSYQA voelde ik me Denise in Wonderland, ik heb genoten van de prachtige soundscapes en landscapes die zij creëerden op het podium."  

 Denise Jannah met de winnaars van de Denise Jannah Award: NAUSYQA © Grachtenfestival


Verder vielen zowel het Rik van der Made Quartet als The Fried Seven op door hun professionele en goede presentatie. Beiden verdienen daarom een eervolle vermelding. 

Tijdens de jubileum-editie van het Grachtenfestival zullen zij allen optreden.  

 

Winnaars Grachtenfestival Jazz Competition 2021

Frank van Berkel, hoofdprogrammeur van het BIMHUIS was juryvoorzitter van de eerste editie. Denise Jannah, ofwel ‘the Dutch Lady of Jazz’, nam ook plaats in de jury. Als zangeres won ze talrijke prijzen waaronder twee Edisons en een gouden Orpheus. Vincent Henar was het derde jurylid. Henar is de oprichter en bassist van Fra Fra Sound, die sinds de jaren ’80 een Afro-Caribische stempel drukt op de Nederlandse jazz scene. Hij zet zich veelvuldig in voor muziekeducatie van jongeren in Nederland.    
 

De vakjury was zeer onder de indruk van het Ben Fitzpatrick Quintet en daarmee wonnen zij de Vakjuryprijs. Juryvoorzitter Frank van Berkel: ‘The music was felt in the heart. The bandleader was leading the band personally and musically. It was grooving, driving, forcing.’ Tijdens het festival waren ze te zien op 22 augustus om 14:00 uur en 16:00 uur in de Hermitage in Amsterdam.  
 
Ook de Denise Jannah Award werd uitgereikt aan het Ben Fitzpatrick Quintet, afgevaardigd door het Conservatorium van Amsterdam. Deze prijs resulteerde in een concert samen met Denise Jannah op woensdag 18 augustus om 20:00 in de Duif in Amsterdam. Denise Jannah: ‘We will perform together at the festival and blend our energy, hearts and souls’.  
 
Omdat beide prijzen van de Grachtenfestival Jazz Competition 2021 naar dezelfde band gingen heeft de jury nog een eervolle vermelding gemaakt. Het José Ángel Lorente Quintet, studerend aan het Conservatorium Maastricht, ontving ook lovende woorden van de voltallig jury. Dat betekent dat ook zij een plek hebben gekregen tijdens het Grachtenfestival dat plaats vond van 13 t/m 22 augustus 2021.

De finale vond plaats in Studio 150 Bethlehemkerk en de livestream is in zijn geheel terug te kijken via het YouTube-kanaal.