Radu Ratering was tijdens Grachtenfestival 2017 de jongste musicus. Foto: Jeroen C. van Zijp.

Algemeen
Wat is het Grachtenfestival?
Bij het Grachtenfestival begint alles met muziek. Jonge musici van over de hele wereld verrassen je met hun eigen muzikale verhaal. Met heel Amsterdam als prachtig decor.

Wanneer is het Grachtenfestival 2024?
De 27e editie van het Grachtenfestival vindt plaats van 23 augustus t/m 1 september op meer dan 100 diverse locaties in Amsterdam. 

Waar kan ik de meeste actuele informatie over het Grachtenfestival vinden?
De meest actuele informatie over het Grachtenfestival vind je op onze social media. Je kan ons volgen via Facebook, Instagram en/of Twitter. Daarnaast kun je een abonnement nemen op onze nieuwsbrief.


Het Junior Grachtenfestival
 
Wat is het Junior Grachtenfestival?
Het Junior Grachtenfestival heeft speciale programma's voor iedereen van 0 - 12 jaar. Er zijn babyconcerten voor de allerkleinsten, maar ook voorstellingen voor de wat oudere kinderen.

Hoe ziet het programma voor het Junior Grachtenfestival er uit?
Het programma voor het Junior Grachtenfestival wordt bekendgemaakt op www.juniorgrachtenfestival.nl, de Grachtenfestivalkrant en de Grchtnfstvl-app. 

Het programma
Wanneer wordt het programma van het Grachtenfestival bekendgemaakt?
Het programma van het Grachtenfestival verschijnt op de website van het Grachtenfestival. Een volledig overzicht van het programma is ook terug te vinden in de Grachtenfestivalkrant en de Grchtnfstvl-app (Apple) of de Grchtnfstvl-app (Android).

Krijg ik bericht als het programma op de website wordt gepubliceerd?
Wie bericht wil krijgen als het programma bekend wordt gemaakt, kan zich via de website opgeven voor onze nieuwsbrief. Je wordt dan regelmatig op de hoogte gehouden van onze activiteiten, het bekendmaken van het programma en de start van de kaartverkoop via internet en de festivalkassa's. Via de nieuwsbrief ben je als eerste op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het Grachtenfestival - en daarnaast bieden wij onze nieuwsbrieflezers vaak kortingen voor speciale voorstellingen aan. Vanaf maart kun je ook de Grachtenfestivalkrant 2024 aanvragen via onze website.

Mag ik opnames maken van de concerten?
Bij gratis concerten op pleinen, pontons of parken kun je gerust foto's en geluidsopnamen maken. Het is verboden foto's en/of geluidsopnames te maken van concerten waar een kaartje voor moet worden gekocht, gratis concerten in een binnenlocatie of particuliere tuin, zoals de tuin van Hilton Amsterdam.

Grachtenfestivalkrant
Op welke plekken kan ik de Grachtenfestivalkrant vinden?
De Grachtenfestivalkrant ligt bij veel horecagelegenheden in Amsterdam, alle festivallocaties van het komende festival, VVV kantoren en alle Openbare Bibliotheken. Wil je de Grachtenfestivalkrant thuis ontvangen? Dat kan. Tegen betaling van €3,- wordt de krant bij je thuisbezorgd. Je kunt de krant via deze link bestellen.

De locaties
De locaties voor de Huis-, Tuin- en Dakterrasconcerten worden tot het laatste moment geheim gehouden. Waarom?
De HTD's worden gehouden in particuliere grachtenpanden. De musici zijn veelal winnaars van concoursen in binnen- en buitenland. Het Grachtenfestival combineert deze twee facetten graag - maar uiteindelijk blijft het concert zelf voor ons het belangrijkste. Alleen door de locatie zo lang mogelijk geheim te houden, denken wij de keuze minder te beïnvloeden door de locatie. Daarnaast betekent dit ook dat wij de locatie-eigenaren, die wij zeer erkentelijk zijn voor hun gastvrijheid, zo min mogelijk (over-)last bezorgen.

Ik wil graag mijn woning aanbieden als locatie. Kan dat?
Het Grachtenfestival streeft er naar elk jaar nieuwe locaties toe te voegen voor zijn concerten. Als je jouw woning hiervoor open wilt stellen, neem dan gerust contact op met de organisatie. Je woning dient wel in het festivalgebied te liggen. Denk daarbij grofweg aan de Singel, de Heren-, Keizers- en Prinsengracht (tussen de Amstel en de Haarlemmerstraat/-dijk) met eventuele uitlopers richting Nieuwmarkt en omgeving. Bij voorbaat willen wij je er op wijzen dat het Grachtenfestival geen vergoeding beschikbaar heeft voor het gebruik van je woning.

Zijn alle locaties rolstoeltoegankelijk?
Een groot aantal locaties van het Grachtenfestival is makkelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers, maar (helaas) niet allemaal. Op onze website wordt er in het programma-onderdeel per locatie aangegeven of deze al dan niet rolstoeltoegankelijk is. 

De kaartverkoop
Wanneer start de voorverkoop van het Grachtenfestival?
De datum van de voorverkoop van het Grachtenfestival 2024 wordt later bekend gemaakt. 

Waar kan ik kaarten kopen?
Kaarten voor het Grachtenfestival zijn te koop via de website van het Grachtenfestival en de Festivalkassa. Voor een geselecteerd aantal concerten zijn kaarten verkrijgbaar bij de winkels van Tours & Tickets, onze hoofdsponsor.

Wanneer ontvang ik mijn kaarten?
Kaarten die via onze website worden besteld worden na bevestiging van de betaling via e-mail verzonden naar het opgegeven e-mailadres. In deze e-mail zitten de toegangsbewijzen.

Ik heb mijn kaarten niet ontvangen. Wat moet ik nu doen?
De e-mail met de toegangsbewijzen kan in je spambox terechtgekomen zijn. Controleer dit dus eerst. Soms zit er ook enige vertraging tussen het moment waarop wij de betaling ontvangen en het versturen van de e-mail met toegangsbewijzen. Mocht de mail toch niet in je spambox zitten en heb je na 45 minuten ook nog geen e-mail ontvangen, neem dan contact met ons via kassa@grachtenfestival.nl. Vermeld hierbij de geboekte concerten en je persoonlijke gegevens.

Ik ben mijn kaarten kwijt. Wat nu?
Wie een account heeft bij het Grachtenfestival kan gekochte kaarten vanuit daar opnieuw downloaden. Heb je geen account, neem dan contact met ons op via kassa@grachtenfestival.nl.

Tot wanneer kan ik kaarten kopen?
Kaarten zijn te koop tot vlak voor de voorstelling, zolang er kaarten beschikbaar zijn. Hou er wel rekening mee dat je op tijd bent voor het concert. Na aanvang van het concert laten we niemand meer toe.

Kan ik kaarten reserveren?
Het is niet mogelijk om kaarten te reserveren. 

Hoe kom ik aan kaarten voor de Huis-, Tuin- en Dakterrasconcerten?
Kaarten voor de Huis-, Tuin- en Dakterrasconcerten zijn in de voorverkoop te verkrijgen, via onze website of bij de andere voorverkoopadressen. De concertlocaties blijven nog geheim tot de ochtend van het concert en worden dan per sms bekend gemaakt.

Ik heb kaarten gekocht voor een concert, maar blijk verhinderd. Kan ik mijn geld terug krijgen?
Het is helaas niet mogelijk eenmaal gekochte kaarten terug te nemen. Vanzelfsprekend mag je wel zelf proberen je kaarten door te verkopen.

Kan ik mijn kaarten ruilen?
Eenmaal gekochte kaarten kunnen niet worden omgeruild. Er wordt geen geld gerestitueerd. Je kunt je kaarten wel aan een ander geven.

De financiering
Wie betaalt het Grachtenfestival?
Op de pagina 'Partners' kun je zien wie er bijdragen aan het Grachtenfestival. 

Kan ik als particulier ook doneren aan het Grachtenfestival?
Het Grachtenfestival is in het bezit van de ANBI-status. Dit betekent dat giften aan het Grachtenfestival (onder de daarvoor geldende voorwaarden van de Belastingdienst) kunnen worden opgevoerd als aftrekpost. Wil je meer weten over doneren aan het Grachtenfestival? Klik dan hier voor meer informatie, uiteraard kun je hierover ook altijd contact met ons kantoor opnemen.

Het Prinsengrachtconcert
Wat is het Prinsengrachtconcert?
Het Prinsengrachtconcert wordt gefinancierd, geprogrammeerd en geproduceerd door de Stichting Prinsengrachtconcert, de AVROTROS en Hotel Pulitzer. Het wordt altijd gegeven op het beroemde ponton voor het Hotel Pulitzer. 

Wanneer is het Prinsengrachtconcert en hoe laat begint het?
Het Prinsengrachtconcert vindt plaats op zaterdag 17 augustus 2024.

Kan ik daar ook kaarten voor krijgen?
Nee, dat is vrij toegankelijk. Wel is het een drukbezocht evenement, dus wees op tijd! 

Wie zitten er op die tribunes? Kan ik daar niet zitten?
Helaas niet. Op de tribunes zitten sponsoren en ambassadeurs, de mensen die het concert mogelijk maken. Als zij er niet waren zou het concert er niet zijn.

Zijn er nergens stoelen voor andere mensen?
Als je met je rug naar Hotel Pulitzer toe staat, zijn er aan de rechterkant op de kade stoelen voor mensen die slecht ter been zijn en rolstoelplaatsen. Ook deze plaatsen zijn snel vol, dus kom op tijd!

Zijn er CD of DVD opnamen beschikbaar van voorgaande edities van het Prinsengrachtconcert?
Er zijn geen opnamen beschikbaar voor verkoop. Mocht je oude Prinsengrachtconcerten of fragmenten willen terugkijken of luisteren dan kunt u terecht op prinsengrachtconcert.nl

Overig
Als ik google op 'Grachtenfestival', kom ik ook Grachtenfestival Meppel en Grachtenfestival aan de Maas tegen. Is het Grachtenfestival verbonden aan deze organisaties?
Nee. Zowel het Grachtenfestival Meppel als het Grachtenfestival aan de Maas zijn zelfstandige organisaties. Het Grachtenfestival in Amsterdam en het Grachtenfestival aan de Maas werken wel samen op het gebied van programmering. Zo zijn sommige musici zowel te zien (en te horen) op het Grachtenfestival als op Grachtenfestival aan de Maas.