Anantara Grand Hotel Krasnapolsky Amsterdam

Dam 9 1012 JS Amsterdam

Anantara Grand Hotel Krasnapolsky is één van de hotels van de keten NH Collection. Anantara Grand Hotel Krasnapolsky is een vijfsterrenhotel aan de Dam in Amsterdam. Het hotel heeft 468 kamers, een congrescentrum, restaurants en een aanlegsteiger voor boten aan de Oudezijds Voorburgwal.

De oorspronkelijke eigenaar van het hotel, Adolph Wilhelm Krasnapolsky, kocht in 1865 het slecht lopende Nieuwe Poolse Koffiehuis in de Warmoesstraat op en vormde het om tot een populair restaurant. Hij kocht ook de naastgelegen panden op en voegde in 1879/1880 hotelkamers toe. Ook liet hij in dezelfde periode in de achtertuin de Wintertuin bouwen, een chique serre met koepeldak en palmbomen, naar een ontwerp van architect G.B. Salm. In die tijd was het gebruik van glas en ijzer nog een noviteit. Ook het gebruik van elektrische verlichting was zeer modern voor die tijd. De Wintertuin zou Gerard Philips hebben geïnspireerd om een gloeilampenfabriek te beginnen.

Ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1883 bouwde hij de zaak uit tot een hotel met 125 kamers. Eind 19e eeuw was het hotel het enige in Amsterdam dat al warm water en telefoontoestellen in elke kamer had. Na de Tweede Wereldoorlog werden meer panden aangekocht en werd het hotel uitgebreid tot de Pijlsteeg. Ook werd het adres veranderd van Warmoesstraat 187-205 in het chiquere Dam 9-15.

rolstoel Grand Hotel Krasnapolsky is rolstoeltoegankelijk en er is een rolstoeltoilet aanwezig. 

www.nh-hotels.nl/hotel/nh-collection-amsterdam-grand-hotel-krasnapolsky