Cristofori

Prinsengracht 581 -583 1016 HT Amsterdam

Pianohandel Cristofori werd in 1986 eigenaar van twee prachtige koffie- en tabakspakhuizen aan de Prinsengracht.
Eeuwenlang is de grote 17e-eeuwse brouwerij "De Dubbele Sleutels" gevestigd geweest op deze locatie. Op een gegeven moment werd zij ook "De Gekroonde Sleutels" genoemd. Aan de gracht had de brouwerij haar eigen kraan voor het laden en lossen van het bier. Bovendien bevond zich in het pand een kantoortje, waar de landelijke import van bier werd afgehandeld. In 1849 werd de brouwerij overgenomen door de burgemeestersfamilie Rendorp, die op dat moment ook brouwerij De Haan in bezit had. Vanaf toen heette de brouwerij 'De Haan en Sleutels'. Lang bleef het niet bestaan, want in 1888 werd het faillissement aangevraagd. Dat kwam doordat er inmiddels Beierse bierbrouwerijen bijgekomen waren, die veel populairder waren.

Even later werden de opstallen verworven door Lindeboom, tot dat moment compagnon van Haust. Haust besloot zich in Overijssel toe te leggen op het bakken van brood en biscuit, Lindeboom beproefde zijn geluk in Amsterdam met het bakken van bijvoorbeeld ontbijtkoek, zuivere honingkoek, sukadekruidkoek, gemberkoek, weespermoppen. Als symbool hiervan werd een gevelsteen aangebracht, met daarop een bijenkorf.

Het bedrijf Cristofori is vernoemd naar Bartelomeo Cristofori, een pianobouwer uit Padua, die leefde rond 1700. Cristofori is de uitvinder van het pianofortemechaniek. Dit was het eerste mechaniek, dat de klank zowel hard als zacht kon weergeven. De piano is een terugkerend element in het gebouw. Alle deuren zijn bijvoorbeeld voorzien van ramen in de specifieke vorm van de Bösendorf vleugel. Ontwerper Robert Duif heeft een specifieke fin-de-siècle-sfeer weten te creëren, o.a. door de gekozen kleuren. Gerti Bierenbroodspot heeft een reusachtig schilderij aangebracht in de liftkoker. Het is vanuit de lift te zien.

www.cristofori.nl