NedPhO-Koepel

Batjanstraat 3 1094 RC Amsterdam

De Gerardus Majellakerk, inmiddels NedPho-Koepel kent een bijzondere geschiedenis. Het gebouw heeft al veel verschillende functies gehad en daarmee een zeer divers publiek getrokken. De Gerardus Majellakerk werd rond 1926 gebouwd naar een ontwerp van Jan Stuyt. De kerk was bestemd voor rooms-katholieken in de Indische Buurt.

Vanaf het begin waren er problemen voor de parochie om het immense gebouw te onderhouden. Door de ontkerkelijking van de jaren zestig en de veranderende bewonerssamenstelling van de buurt kon de kerk uiteindelijk niet meer worden opengehouden. Op 20 september 1992 werd de laatste mis gehouden.

Stadsherstel kocht de kerk al in 1992 en zorgde samen met architectenbureau Van Stigt en bouwbedrijf De Nijs voor een tweede leven van de kerk. Vanaf 1994 huurde Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis de kerk voor haar archief. In oktober 2011 verliet het instituut de kerk voor een nieuw onderkomen aan de Vijzelgracht. De kerk kwam weer leeg, maar een nieuwe gebruiker had zich al aangediend. Het NedPhO|NKO was al enige tijd op zoek naar een nieuwe repetitiezaal, omdat zij de Beurs van Berlage aan het Damrak moest verlaten. In de zoektocht naar een nieuw onderkomen heeft het NedPhO|NKO zo’n twintig potentiële locaties onderzocht waarbij de keuze is gevallen op de Majellakerk. Door de actieve houding, ervaring en expertise van Stadsherstel was het mogelijk om het hart van de Gerardus Majellakerk perfect te verbouwen tot optimale repetitieruimte waarin de orkesten zich kunnen voorbereiden op de concerten en voorstellingen, voornamelijk in het Concertgebouw Amsterdam en bij De Nederlandse Opera in het Muziektheater Amsterdam.

Buiten de repetitietijden van het orkest zal Stadsherstel diverse evenementen organiseren en is het mogelijk de koepel te reserveren. De ruimte is namelijk een geschikte locatie voor concerten, lezingen, symposia, diners, recepties en huwelijksvoltrekkingen.

www.stadsherstel.nl/221/nedpho-koepel/