Oude Kerk

Oudekerksplein 23 1012 GX Amsterdam

 
De Oude Kerk is de oudste kerk van Amsterdam, gebouwd rond 1300 en in 1306 ingewijd door de Bisschop van Utrecht. Amsterdam was destijds niet meer dan een klein vissersdorp en viel onder de parochie van Oudekerk.

Economischie groei leidde ertoe, dat de stad steeds groter en belangrijker werd. De Oude Kerk was echter niet alleen een plek, waar de vele katholieke erediensten plaatsvonden, maar ook een ontmoetingsplein voor mensen die een praatje wilden maken, een werkplaats, waar zeilen konden worden gerepareerd of waar de bewoners zich veilig wisten voor vervolgingen en stadsbranden. Het was de “Huyskamer van de stad”. Hier werden ook de Stadrechten bewaard, aangezien de kerk destijds het enige stenen gebouw van de stad was.

Het duurde twee eeuwen voordat De Oude Kerk zijn huidige vorm zou krijgen. Vlak voordat de Alteratie zijn beslag zou krijgen werd nog een kamer toegevoegd: de Collegekamer voor de Onze-Lieve-Vrouwebroederschap. In 1566 woedde een hevige beeldenstorm, waarbij vele prachtige beelden en beschilderingen uit de kerk werden verwijderd. In 1578 ging het bestuur van de stad Amsterdam over in handen van de Gereformeerden, die alle katholieke kerken inrichtten voor de nieuwe Protestantse erediensten.

De Oude Kerk werd niet alleen gebruikt voor de erediensten, maar diende tevens als begraafplaats voor talloze prominente en minder prominente inwoners van de stad. In totaal werden zo’n 10.000 personen begraven in de kerk.

Nadat de kerk door de Hervormde Gemeente werd overgedaan aan de Stichting De Oude Kerk te Amsterdam, kon begonnen worden met de noodzakelijke restauratie van de kerk. Deze restauratie duurde van 1955 tot 1977. Tijdens de renovatie zijn onder meer de glas-in-loodramen (daterend uit 1550) beschermd en is het natuursteen aan de buitenzijde van de kerk hersteld. Ook kwamen toen pas de prachtige gewelfschilderingen aan het licht, die honderden jaren onder een dikke verflaag verborgen waren geweest.

De Oude Kerk beschikt over drie bijzondere orgels, waarvan het Grote of Vater-Müller orgel het bekendste is. Dit orgel, dat dateert uit 1724, is de opvolger van een eerder orgel, dat veertig jaar lang werd bespeeld door de beroemde organist en componist Jan Pieterszoon Sweelinck.
Tussen 1994 en 1998 vond een tweede, consoliderende restauratie plaats en sindsdien fungeert De Oude Kerk als een cultureel centrum. De Oude Kerk heeft inmiddels de titel Europees Monument en staat daarmee op gelijke voet met de belangrijkste monumenten die Europa rijk is.

www.oudekerk.nl