Media

Jazz Gems

Jazz Gems
Grachtenfestival, Jubileumconcert/ TNO Jazz Club Celebration, Johan Cruijff ArenA © Melle Meivogel


Ondanks het feit dat het leeuwendeel van alle concerten tijdens het Grachtenfestival klassiek zijn, spelen onze jazztalenten een steeds belangrijker rol in ons aanbod. Voor ons staat de ontwikkeling van jong muzikaal talent altijd vooraan en er gebeurt veel in de jazz. Samen met de Keep an Eye Records Foundation biedt het Grachtenfestival in de nieuwe serie ‘Jazz Gems’ enkele uitzonderlijke musici de mogelijkheid om hun muzikale dromen waar te maken en die met jullie, het publiek, te delen.

Voor deze serie is een selectie gemaakt van 4 excellente musici met wie het Grachtenfestival al jaren samenwerkt. Zij krijgen dit jaar de vrijheid om een eigen programma samen te stellen. Onder begeleiding van het Grachtenfestival kiezen ze een bijzondere locatie, de beste musici, verrassende samenwerkingen en een prachtig scenario uit om hun eigen concert tot leven te laten komen.

Met deze serie willen we de gevorderde Grachtenfestival musici uitdagen om hun artistieke visie te vertalen naar één voorstelling. Daarnaast willen we deze artiesten natuurlijk in volle glorie aan ons publiek laten zien, omdat wij trots zijn op de ontwikkeling van de parels in onze jazz programmering: De Gems!

Bnnyhunna – Felix Meritis – 13 augustus 21:00 uur:
Benjamin Ankomah (Bnnyhunna) is geboren in Amsterdam Zuidoost en kwam als jonge jongen vroeg in contact met muziek tijdens de kerkdiensten. Al snel groeide hij uit tot een van de grote producers en artiesten in Nederland, zo speelde hij afgelopen jaar op North Sea Jazz en kreeg hij tijdens het Grachtenfestival in 2022 zijn eigen show in de Johan Cruijff ArenA. In de prachtige grote zaal van Felix Meritis gaat Bnnyhunna dit jaar de samenwerking aan met artiesten uit allerlei verschillende disciplines. Een theaterervaring die het beste van muziek, mode en spoken-word tot een krachtige en meeslepende voorstelling maakt. Van jazz tot pop, soul tot hiphop, al deze invloeden komen deze avond samen in de muziek, aangevuld met visuals en choreografie. Laat je meenemen in deze onvergetelijke ervaring in een van de mooiste zalen van Amsterdam!

Lucas Santana – De Duif – 14 augustus 21:00 uur:
De jonge Braziliaan Lucas Figueiredo Santana won de afgelopen jaren vele prijzen met zijn mix van Braziliaanse samba en jazz. Hij werkte al met vele grote namen maar gaat voor dit unieke concert de samenwerking aan met strijkersensemble Adam Quartet. Verwacht een cross-over van klassieke muziek met jazz en Braziliaanse muziek. Santana kijkt met een frisse blik naar de tradities van zijn land en wil die in de spotlights zetten. Om het publiek mee te nemen in deze ervaring wordt er afgezien van de traditionele opstelling van het publiek tegenover het podium. Dit keer krijgt het publiek de kans om tussen de muzikanten in te zitten en één te worden met de muziek. En dat allemaal midden in een van de meest indrukwekkende kerkgebouwen van Amsterdam, De Duif.

Kika Sprangers – DOOR Open Space – 15 augustus 20:00 uur:
Met haar fluwelen geluid, sprankelende klanktaal en meeslepende composities behoort de Nederlandse saxofonist, componist en bandleider Kika Sprangers (Nijmegen, 1994) tot een van de meest hartveroverende musici die ons land rijk is. Speciaal voor het Grachtenfestival brengt zij haar nieuwe voorstelling "Dochter" naar de unieke locatie DOOR Open Space. In "Dochter" laat Sprangers haar stem horen samen met negen zangeressen: ‘De menselijke stem ligt het dichtst bij de emotie. In mijn spel probeer ik met mijn saxofoongeluid altijd de menselijke stem te evenaren of er in ieder geval zo dichtbij mogelijk te komen. Het geluid van een (vrouwen)koor vind ik overweldigend en ik denk dat de combinatie met saxofoon heel mooi gaat zijn. Een intens verhaal vertellen samen met deze vrouwenstemmen is een langgekoesterde droom die uitkomt.’

Anna Serierse – Zuiderkerk – 18 augustus 19:00 uur:
De magische stem van Anna Serierse (1993) mocht in deze serie niet ontbreken. Voor dit concert creëert Serierse een nieuwe wereld, waar alles mogelijk is. Een baken van rust in de drukke stad, op een unieke locatie in Amsterdam. Dit ensemble, bestaande uit Anna Serierse, Marit van der Lei en Sanne Rambags in samenwerking met poëet Mischa Andriessen, gebruikt hun eigen kwetsbaarheid om zo te verbinden met het publiek, en iedereen uit te nodigen om op zoek te gaan naar hun eigen kwetsbaarheid. Het concert is een hommage is aan de menselijke stem in al haar vormen en eentje die je deze zomer niet wilt missen.

meer media

Winnaars Finale Grachtenfestival Jazz Competition 2024

Winnaars Finale Grachtenfestival Jazz Competition 2024

19-03-2024 14:31

lees meer
Open Call: Win een concert tijdens het Grachtenfestival 2024

Open Call: Win een concert tijdens het Grachtenfestival 2024

13-03-2024 09:57

lees meer
Vacature Logistiek Producent

Vacature Logistiek Producent

05-03-2024 14:49

lees meer
Grachtenfestival Jazz Competition finale 2024

Grachtenfestival Jazz Competition finale 2024

15-02-2024 17:02

lees meer