Musici

Stefan Gerritsen

Stefan Gerritsen ontving zijn eerste gitaarlessen op 11-jarige leeftijd. Een jaar later won hij reeds een concours voor jong talent in zijn woonplaats Alkmaar. Stefan studeerde aan het conservatorium van Amsterdam bij Wim Pfister en Lex Eisenhardt. Stefan behaalde in 1998 het diploma Docerend Musicus met onderscheiding en in 2000 voltooide hij zijn opleiding Tweede Fase Cum Laude.

Naast de lessen aan het conservatorium werd hij intensief gecoacht door de jonge Canadese gitaar virtuose Laura Young. In 2001 studeerde hij aan het vermaarde Escola Luthier te Barcelona bij Alex Garrobé.

Stefan concerteert in binnen en buitenland, zowel solistisch als in kamermuziek verband. Daarnaast nam hij deel aan vele internationale gitaarfestivals en volgde masterclasses bij o.m. Manuel Barrueco, Nigel North en Roberto Aussel.

Met Verso, het duo dat hij vormt met Matthijs Koene won hij vele concoursen:

-Vriendenkrans en Concertgebouwprijs (Amsterdam, 2003)

-Cómradio eigentijdse muziek prijs (Barcelona, 2003)

-Finale plaatsen in "the CAG music competition" New York (2005 en 2006)

-IBLA Grand Prize Top Winner Award en Piazzolla Award (Italië, 2006).

In 2007 maakten zij hun debuut in de Carnegie Hall in New York.

In oktober 2009 kwam hun cd Verso uit bij KarnaticLab Records, die zeer lovend werd ontvangen:

“Verso are highly skilled, very professional and charismatic

performers” (Classical Guitar magazine, 2010) They are very, very good.

Ook was hij finalist in verschillende gitaarconcoursen en won hij in november 2006 de tweede prijs in het internationale gitaarconcours van Zwolle

In augustus 2005 gaf Stefan samen met Ravind Sanga een recitel oude muziek voor koningin Beatrix.

Stefan speelde met gerenommeerde ensembles voor hedendaagse muziek, zoals het Nieuw Ensemble en maakt deel uit van diverse ensembles voor hedendaagse kamermuziek waaronder: Het Amsterdams Kwintet en Polyvalente.

Daarnaast treedt hij op als solist met grotere bezettingen zoals in het luitconcert in D van Antonio Vivaldi en het concert voor gitaar en orkest van Heitor Villa-Lobos.

Stefan verleende zijn medewerking aan diverse cd-opnames zoals Archipel III voor gitaar solo van Daan Manneke op diens cd: “Si blue si Calme”.

Hij was vele malen te beluisteren op radio en televisie in zeer uiteenlopende muzikale stijlen: van een tango voorstelling met de Argentijnse zangeres Roxana Fontan tot aan nieuwe muziek voor de 31-toons gitaar, of nieuwe composities voor zijn vaste duo: Verso.

www.stefangerritsen.com